Sunday, November 15

Chocolate Shell Topping

In the mood for Chocolate Love by f(x)
chocolate_love
Color by COLOURlovers

Korang pernah makan aiskrim McD yang choco-top tu tak? Bes giler kan makan aiskrim tu? I know I love it. Hari tu adekku ade la membeli coklat topping yang senang keras tuh, dah lama nak try makan ngan eskrem biasa tapi tak berkesempatan. Hari ni baru je dapat nak makan mende alah tu dan oh-so-yummeh!! Tak perlu nak pegi McD kalau tetibe je terasa nak makan eskrem choco-top tuh (unless la kalau kat rumah tak de eskrem kan.)

Tapi mende alah ceklat cepat keras itu agak mahal kalau nak beli everytime. Dan tu everytime juga kalau nak makan eskrem, takkan la nak makan sesuap dua je kot kan? Mana bes? Jadi dengan ini aku pun dengan rela hati nak mengshare cara2 nak buat mende alah tu. Resipi ni aku amek dari sini, tapi aku dah tweak sikit ikut kesukaan aku heh heh heh.

Bahan2 yang perlu ada:
- Dark chocolate chips (kalau nak milk choc chips pun buleh jugak. Atau chocolate bar. Tapi kalau nak guna choc bar, kena potong kecik2/shred dulu supaya senang cair).
- Kacang tumbuk yang halus (bagi sesape yang tak de alergi kacang le)
- Butter (atau margerine untuk vegetarian/vegan)
- Satu cawan air
- Satu large saucepan dan satu small saucepan (kalau nak guna kawah yang selalu orang pakai untuk kenduri tu pun boleh jugak, suka hati korang la.)

Steps:
1. Didihkan air dalam saucepan besar. Bila dah didih, kecikkan api.
2. Masukkan lebih kurang 1/4 butter ke dalam saucepan(sp) yang kecik tu dan masukkan sp kecik ke dalam air dalam sp besar. Make sure jangan sampai mendidih.
3. Bila butter dah cair, masukkan choc chips dalam satu cawan gitu. Nak lebih pun boleh jugak.
4. Sentiasa kacau coklat tu sampai coklat tu smooth. Jangan sampai coklat tu menggelegak.
5. Bila dah cukup smooth, masukkan kacang tumbuk. Kacau sikit2 dah.
6. Dah siap.

Serving suggestion:
- Elok kalau terus je curah atas aiskrim atau dipkan aiskrim ke dalam coklat tu a-la aiskrim McD.
- Kalau ade lebih, simpan dalam bekas yang tahan panas. Mende alah tu akan mengeras, tapi boleh dicairkan semula dengan memasukkan bekas itu ke dalam air panas.
- Kalau nak buat banyak2 pun boleh jugak. Just double up the doses for everything. Including the saucepans, if you want to.

If you have tried this recipe, do leave some comments! Would love to hear from you!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

No comments: