Monday, December 29


Salam 1430H.
Semoga diberkati Allah sepanjang tahun
dan juga semoga dikukuhkan iman
dan dijauhkan dari mala petaka
dan dilindungi dari segala sifat keji yang dimurkai Allah.

(Photo via

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, December 14

In Loving Memories...

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, December 9

Book as a block, block as a type = booksetting

In the mood for this ridiculous song (Pretty Girl) by KaRa

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, December 8

Yoga Yogi Ku Beri Nama

YouTube playin' Nobody (Disco ver) by Wonder Girls

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Salam Aidiladha

Quoting ad excerpt for Bank Islam:
In the spirit of sacrifice, offer a prayer for others, not just yourself.

Another Aidiladha dawns bringing with it another opportunity for us to reaffirm our faith.
And what better way to do it than by bowing our heads in humility (towards Allah) and raising our hands to wish goodwill upon others.

Wishing all Muslims a blessed Aidiladha.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, November 27

Yogi Bear

In the mood for Cry Eye by Son Dam Bi

I was (and am still) never fond of yoga. Aside from being.. a plus-sized person, I found it not as interesting as BoA/DBSK/Rain/Son Dam Bi's moves. I don't even care if my friends said it really works; the sweats will come out as mad as the heavy rain or whatsoever. No yoga for me, no.

Let's for now put aside the mantras thingie. Yep I know most of you yogis don't do chanting in your yoga classes.

But the most important reason to me is the name of one of the poses which is Surya-namaskar (Sun Salutation). You see, I'd been reading a book about yoga nearly 20 years ago, when this thing wasn't a fad yet in this country. It was interesting to see the pictures of people doing the bending and twisting - like playing Twister ahaks :P. But then when I saw the name of that one pose, I was quite appalled with it. And suddenly the whole thing turned to be not as interesting as I thought.

In my opinion, though by doing the pose we don't actually saluting the sun (and never intend to, well, for the more-religious type, yeah), other non-Muslim yogis might see (and say) that we're doing that. And for people who don't even bother to be Muslim-friendly (or worst, those who are Muslim haters), they might say "Oh? And I thought they only bow to Lord Allah?". How does that feel, ladies and gentlemen? I had this thing happened quite recently when I shake my clasped hands up and down unintentionally, and this one stupid fella asked me (jokingly but hurtfully) "tuhan mana ko sembah ni?" (dalam hati aku cakap kurang hajar punye mangkok, rase nak lempang2).

Okay, you can say that, "Yeah, like whatever. It's not like we *really* salute the sun." If, and I say IF, the classes you have in that cool, air-conditioned, windowless room is actually made for the class followers to face the sun, what say you?

The fatwa done recently is not wrong, if you, as a Muslim, think about it deeply. Try to really, really ponder on it carefully before bashing here and there (I found Malaysian loves to bash everything about the government recently. Not that I'm pro-Gov or whatsoever). Bash me if you want, I'm all ears.

Besides, I'd rather love Yogi Bear than being a yogi.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy


In the mood for Gone Crazy by Son Dam Bi

Budak yang aku suka tu cakap cam ni kat aku:

I like you
You're like my best friend

Happy: He likes me.
Sad: I'm like his best friend.
Mad: I like him more than he likes me.
Happy: I'm like his best friend.
Sad: I can't be more than his best friend.
Mad: The fact that he said he likes me and then added the best friend part.
Happy: I'm like his best friend.
Confused: I'm like his best friend?

Baik aku masuk tido sekarang.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, November 23

Random-O-Rama III

WMP playin' Nobody by Wonder Girls

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, November 21

How Come?

In the mood for 어쩌다 by Brown Eyed Girls

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, November 16

Acara Muhibbah

In the mood for Nobody by Wonder Girls

Konon2nye la hari ni nak celebrate besdey Cik Ain n Fadx.. So plan telahpun dibuat pada awal minggu - kluar pagi Sabtu, jumpa kat Ampang Point, gi Klang makan sifud, singgah rumah Anis jap, pastu gi Aeon Bukit Tinggi untuk membeli belah sikit2 dan menonton Madagascar2/gumbira2 di funfair berhampiran ngan Aeon tu.

Probably about 4 days before: Anis cakap dia kena gi Perlis this weekend, ade relative nye wedding. Huh. Singgah rumah Anis - kensel.

About a day before: Ika cakap dia maybe takleh nak ikut, sebab dah start demam dan batuk2. Kalau jadi pun, dia akan bertolak dari rumah dia. Singgah rumah Ika - added to the list.


Plan nak gather kul 12 diganti dengan 12:30. Sampai kat Ampang Point, susah giler nak carik parking. Tawaf la about 4 kali, baru la dapat satu, Alhamdulillah. Singgah Coffee Bean jap membeli breakfast/brunch sementara tunggu yang lenlain sampai.

Dah semua sampai, board le keter Fadx. Ika tak jadi ikut sebab demam teruk. So kitorang pun drive la terus sampai Klang. Nak dijadikan citer, oleh sebab kitorang ni tatau sebenanye mana nak pergi, kitorang pun sesat la sampai Westport (I can hear Anis laughing at the background) Pusing punye pusing punye pusing, sampai la kat kedai sifud kat Tanjung Harapan dalam kul 3++.

Lepas makan sifud yang agak ok la jugak (set meal, rm25.40 each), kitorang pun gerak la menuju ke Aeon. Yang behnye, kitorang tak ikut jalan yang kitorang guna untuk sampai ke Tanjung Harapan, but ikut Meru kot (I can hear Anis laughing at the background again), when actually when we were at the rm0.50 toll Fadx did asked the toll girl which is the nearer way to get there and that girl replied, "The opposite way you guys are heading," and we didn't make the U-turn at all - instead, kitorang terusssssss je sampai la kena lalu town yang sungguh busy tahap dewata raya dan menyakitkan hati (nightmare kenduri Manyo kembali).

Pendekkan citer, sampai la jugak kat Aeon tuh... Kul bape tu kurang pasti. Shopping sket2, then lepak minum teh sat, pastu gi solat, pastu gerak ke tapak funfair (sebab Madagascar boleh ditonton di KL).

Masuk funfair excited giler. Aku n Fadx naik mende buaian pusing2 tu - aku nak naik tu sebab last time aku tup mata. It turns out kalau buka mata tak de la rasa horror. Or gaknye dah pening pusing2 kan.. so efek dia kurang sket ahaks :P Then kitorang naik mende alah bernama Top Gun. Aku rase orang gemuk cam aku ni tak leh naik mende alah tu sebab ia mendefy graviti secara terbalik, dan berat aku jatuh kat bahu (pressure tarikan graviti). Lebam wooo bahu aku kiri kanan... Tapi memang serunduts. Pastu Fadx n Ain masuk horror house yang tak horror, pastu diorang n Faa main coaster berpusing2 secara horizontal, and then last2 masuk Ferris Wheel yang bagi aku BAPAK punye bosan.

Dalam kul 10 lebey, Fadx call Ika tapi dia tak angkat. So we assume yang dia dah tido akibat demam. So kitorang pun gerak la kembali ke KL, tak jadi singgah rumah dia. Makan late supper kat warung nasi lemak mahal nak mamposss sebelah Ampang Point Shopping Center sambil mengumpat2 dan berborak2 tentang impian sampai dekat2 kul 1. Pastu teman Ain gi isi angin tayar kete dia. Then terus balik.

Tu je acara muhibbah kitorang yang berlangsung pada hari Sabtu, 15 November 2008.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, November 1


In the mood for writing something down.

I dunno why.... The first time I knew that he's one of that species, I was so... down? Shocked? Disheartened? Despair? Oh - it's more like dejected.

He actually realised this and even asked that girl beside me, why did I act like that when he's around. Like whenever he talked or IMed me, I was like in "WHAT-everrr" mood. And when that girl highlighted that to me, I realised that maybe I showed too much dismayal towards him. And I don't even know him that well yet at that mo'.

And so, I kinda vowed to myself to treat him better. I tried being cheerful and excited to talk to him. And actually it worked. We kinda clicked together afterwards. I enjoyed his presence most of the time.

Now recently, I get to see him a lot, due to certain circumstances. And, yeah, since we have the same mentality level, we joked around, singing 80's, talked about authors and books and animes and mangas and stuffs, being buddy-buddy with each other. Until last night, that girl beside me highlighted that ever since he's around, I seemed not to be like my normal self.

...Which I feel that it's quite true to a certain extend.

That guy has a girlfriend (in which I thank Allah a lot). Knowing me, I won't express myself more in front of a guy who's single, unless if I really accept him as no more than a friend. Or a colleague. Something like that. But somehow, that made it mighty obvious that I'm on happy drugs when he's around, and some people would get the idea that I actually like him.

...In which I think I AM beginning to like him more than a friend. A lot. But yeah, like I said earlier, Alhamdulillah for the fact that he's got a GF and loves her a lot. And from what I heard from one of my dear friends, he's really loyal to his GF despite his playful nature.

Ah~ Torture.

Boleh tak kawin cepat2? Kalau laki orang, aku tanak.
Note to myself: This shouldn't be seen by that person... So make sure you avoid giving the link to this blog!
ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, October 30

October Updates.

In the mood for Eat You Up by BoA

Hahahah nampak sangat la malas sangat nak update hari2. Ni compilation for the whole month of October:

1. Suka pulak kat lagu Mirotic (DBSK) ngan Eat You Up (BoA) walaupun macam tiru lagu orang. Siap rip lagu dari YouTube tuh, nak masukkan dalam MP3 player. Suka gile pulak kat lagu Nobody (Wonder Girls) ngan 10 Points out of 10 Points (2pm). If only I can find a dance studio which can be used until 5am. Buleh la aku mengerakan diri lepas keje.

2. Sangat suka dengan Ssangchu Couple sekarang.. Kalau KHJ nak bercinta ngan HB in real life pun, aku kasi green light!!

3. Berjaya drive sampai ke rumah Anis. Lepas tu berjaya pulak pergi funfair dan main sampai bergegar jantung. Tu dekat2 kawasan rumah dia la. Patut aku ajak dia gegar2 jantung sekali. Tapi takkan la nak tinggalkan babies dia kat rumah while she's having fun, ye dak Anis?

4. Banyak nengok citer Jepun.. Citer Korea nengok Mawang je. Tu pun banyak fowed2 bab tak penting.

5. Dapat kad raya dari Anne - satu2 nye kad raya pada tahun ni. Yatta!

6. Duit raya tak luak langsung. (err.. Duit raya nak kasi bebdak la. Sendiri mana ade dapat hehhhhhhhh). Bole le guna untuk tambang bas lepas ni muahahahahaha :P

7. Banyak ngelat di opis. Kantoi ngan big boss (shame on me).

8. Gi karok ngan bebdak opis seramai 5 org (termasuk daku) lepas keje pada malam dapat gaji. Tapi tak beh sebab 2 jam je. Dah le makan tidbits je. Kalau ade soup ke, icecream ke.. takpe jugak?? Dah tu suara semua tak sampai, termasuk la lagu yang berlow note. Nasib baik tak amek lagu Yuna Ito. Kalau tak, buat segan je muahahahahaha.

9. Berjaya gaks baca buku Train Man.. So tau la dialog sebenar. Heh!

10. Turun 1kg lepas puasa enam. Sedangkan puasa 30 hari (tolak 9 hari) berat aku maintain je. Kenapa ek? Ape rasionalnye di situ?

11. Kezen aku bertunang dengan adik kepada kawan aku masa sekolah rendah dulu.

13. Berjaya beli 2 lai baju baru untuk dipakai ke opis, dan dapat lagi 2 lai baju dari ibu, beli kat Kelantan. Pakai dah satu baju tu gi rumah Anis ari tu.

14. Dua bulan dah tak nampak muka bebdak nih dan menjalankan aktibiti bersosial sesama sendiri.. Ajak beraya, semua busy lah, puasa lah, dating lah. Puasa dulu pun tak kluar. Err puasa tu ade la sekali berjumpa ngan Fadx lepas keje. Tu je la.

15. Kucing aku si Montel tu beranak 4 ekor pada Deepavali lepas. Semua bulu lebat je. Tapi kaler tak lawa langsung.

16. Adik2ku menangis masa konvo/graduation. Semua bukan happy tears. Sedeh tul.

17. Kena puji aku pakai eye make-up cantek. Muahahahaha mana ade dek... Akak ni tonyohhhh je. Tonyohhh tak hengat!

18. Dah 3 bulan tak serbis keter. Mau serbis jugak la esok ni. Jadi maka dengan ini beta pun nak masuk beradu supaya boleh beta bangkit sedikit awal pada siang hari nanti.


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, October 22

I Want This for My Birthday, Woohoo!!

Now, if only it comes with PgUp-PgDn salt-and-pepper set...

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, October 18

Sakit Mata

In the mood for 10/10 by 2pm

Ciannnn die..

Introducing... Si 'Gayung' heh heh heh :P

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, October 1

Salam Aidilfitri 1429

In the mood for recycle balik posts lama hahahahaha!!!

To all my muslim blogreaders (yg insyaAllah cukup puasa tahun ni),

Quoted from iklan raya TV3 ini tahun:
Baru habis puasa, jangan tambah dosa!
(rasenye ayat nye sebegitu lah.)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, September 29


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, September 28

Random-o-rama (con't)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, September 22


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, September 17

The Differences Between Star Wars & Harry Potter


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, September 14


toothpaste for dinner

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Stuffy Nose

Eishhh... Idong sumbat. Tak suka idong sumbat taim bulan posa ni. One thing aku tak leh nak guna remedy yang selalu aku guna kalau sumbat siang hari. Ade sampai satu hari tu rase cam takleh nak bernapas langsung, terasa macam nak buka posa je masa tu sebab nak guna remedy tu. Another thing aku tak leh nak rasa makanan/minuman yang aku dah beli dengan susah payah kat pasar ramadan. Terasa rugi la kan. Geram pun ade. Tsk.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, September 10

Kebosanan di Opis

In the mood for jalan2 buat pasal.

Bosan sungguh... Bukannye tak de keje pun. Ni sementara nak tunggu email dari Syukri sebab nak kena hantar report. Selagi dia tak hantar email tu selagi tu laa aku tak leh nak hantar report.


Jadi dalam pada aku tengah aku rajin nak menaip entry ni aku taip je la kan.. karang2 dah balik rumah malas pulak nak menaip. Alah menaip ni pun dari kiosk, bukannye dari terminal sendiri. Hmm.

Tengah bosan2 ni bukak la balik archive aku tahun 2003. Baca balik entries lama. Huhh... rajin betul menaip taim tu. Sebenanye kalau laa kat terminal sendiri buleh nak blogging semua, hari2 aku apdet. Ni setakat Twitter je, tu pun update dari Citrix sebab CWD takley masuk Twitter ni pun. Hahaha.

Ape nak citer? Banyak sebenarnye nak citer. Tapi tu la tiap kali depan keyboard musti kena writer's block punye. Hampeh dak? Terkubur la niat nak menaip novel untuk menjana pendapatan tambahan. Jadi dah alang2 kat kiosk ni baikle aku menaip sesikit, so that tak de la bersawang je blog aku nih hahahaha.

Oh ye, aku jugak ade menerima several awards dari Anis.. Thanks yer Anis. Cuma aku ni maleh sket nak mengopi links tersebut. Maklomlah bukan kat pc sendiri. Cakap pasal pc sendiri ni, pc aku yang kat rumah tu akan menyambut 1-year anniversary tak berrepair. Ye tahniah tahniah kepada aku yang malas ni.

Hmm okeh laa.. aku nak balik ke tempat asalku... nengok Syukri dah antar email dia ke belom. Kalau dah, bulehla aku send the report dan pergi solat terawih heh heh.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, September 3

Regrets are futile (Sesal kemudian tidak berguna).

Tengah tunggu masa sesuei nak tido..

A dear friend of mine lost her mother two Sundays back. Maybe at that time she needed someone to talk to, so she called me that night about 5 mins to midnight.

Unknowingly to her, I was angry at my dear sister at that time. At that particular time when the phone rang, I was driving, and the phone was in my bag. It took me quite a time to rummage thru my bag for the phone (as it was quite distracting despite the awesome song I used for the ring tone). Then at that time I needed to shift gears, so what I did was I just threw the bag to my sis for her to get the phone from my bag. And just when she get a hold of my phone, the ringing stopped.

At the traffic light, I snatched the phone from her hands and saw my friend's name on the screen. And I called her back (while the light's still red). I detected something wrong from the tone of her voice, but what I did was, I told her that I was driving and will get back to her as soon as I reached home.

And I reached home. It didn't occur to me that I promised to give her a call back until 30 mins after midnight. "Oh craps," I said, and sent her a text message asking whether she's still awake or not. And she called me back. And we talked about her plans to move back to her hometown, plans to hang out together when we have time, something like that and some other non-fancy things. And yeah-uhuh-byebye-takecare. She sounded fine, I thought, but not as merry as before.

And last night while I was browsing thru my FB account, I saw her FB status update.
Fuzzy (the name has been changed to protect her identity, but you can see it in my FB) is missing her late mum. I could feel her presence still but I could never meet her again, I miss you so much, mak.
And I was totally in shock mode. When did this happen? I backtracked her profile in FB and FS. I even texted her. And there, the date. 24 Aug. Two Sundays back. And when I checked the last call she made to me, it was that same unfortunate date. I felt so guilty for not being there for her when she needed me the most. Well, might not be the most lar, but then I do think I was among the first who crossed her mind when she was so down at that time. And most importantly, why didn't I ask her last time if there's something wrong, right when I called her back on that day?

Deep down inside, I was crying. I feel like a bad person, who ignores a friend in need of my support.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, September 1

Salam Ramadhan

In the mood for Super☆Looper by YA-KYIM

Dear all fellow Muslim & Muslimah,

Selamat menjalani ibadah puasa dalam bulan Ramadhan 1429H.
Semoga ibadah anda diterima dan diberkati Allah Taala.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

(hehe klakar pulak nengok greeting in English but the rest in BM)

Thursday, August 28

/* Socialize */

In the mood for Maou

I'm a full-pledged antisocial (self-claimed).

I hate to wait in line; I'd rather wait until 11pm on Saturday nights just to do shopping at Tesco.

I'd watch the telly rather than gossiping with fellow dinner-mates.

I'd sit in front of the PC rather than going for time-consuming office meetings.

I'd stay at home, sleeping, rather than going to weddings.

I'd mind my own business in the transportation on my way back from work rather than talking to that girl from the same pick-up point.

I'd go to Sushi King by myself rather than eating at the food court with the others.

I'd close all doors and windows, and lower the curtains if my parents aren't home.

I'd rather not invite others in my ride - just because of the clutters.

I'd watch live (and recorded) singing performances rather than going to the gym.

I'd stay in my room and relax when going for a vacation, rather than going for any tours or sightseeing.

Sarcasm is my new second language.

There are so many more to list down, but these are all that came into my mind at the mo'.

But does that means I don't have a life? Define 'Life'.

Like the saying 'people come in different shapes and sizes', your definition of 'Life' is not the same as others. So why bother criticizing others?

Ah but then, despite your 'concerns', I really think I do need to socialize more. But that is up to my own jurisdiction, no?

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, August 22


In the mood for Mermaid by Kanjani8

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, August 21

Swingin' with Secret Code

In the mood for Secret Code by KinKi Kids

Tsuyo-pon~!! Kyaa~ah!!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, August 17

Can't help it...

In the mood for Life Goes On by CHEMISTRY


how do i start this.

i'm tired.

i feel like looking for a fresh start elsewhere.

i'm bored.

i feel underappreciated (is that a word?).

i should've typed this earlier.
(i'm actually facing a high-risk situation here)
i hate to say this, but i feel mixed emotions right now - more negative 'uns. why? just because of this one despicable person. shutting down opportunities for me to step further. wasting my time in this self-proclaimed 'best place'. best place to backstab or pulling others down, more like it.

but, i'm still waiting for the result. if it's in my favour, maybe i'll think twice of letting go.

'whatever kind of world i sketch, i can't see tomorrow'
or so arashi-tachi said.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, August 9

Kebenaran: Part II

In the mood for Truth by Arashi

Now the PV!!!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, August 8


In the mood for Truth by Arashi

I just can't resist posting this here! Later, the PV aight?

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, August 7

flickr 888


24 Hours of Flickr is back - this year it was on this Friday, August 8th !

Given the success of last year’s event, we hope that you’ll join us in celebration of another 24 Hours of Flickr – Flickr 888 on Friday, August 8th, 2008 (8-8-8!), a most auspicious day! How can you participate? Take a photo any time during the twenty-four hour period that’s August 8th where you are and then share it with the group.

Gonna get my camera ready!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, July 31

Raja Sehari?

In the mood for Kissing You by SoShi. Aku pun tak paham apsal aku asek nyanyi lagu nih je ari ni

Baru2 ni aku termasuk la dekat photo album kepunyaan bukan Facebook fren aku. Saje la masuk, nak nengok gambar dia yang melampau2. Sekali ade la pulak gambar dia kat satu wedding nih. Hmm muka pengantin lelaki tu macam kenal je... Hmm.. Ha? Ghopenye budak yang aku penah minat dulu.

Masa nengok gambar dia tu, aku tak de terasa sayu ke ape. Maybe sebab last time (or was it last year? Or two years back?) aku dah berniat melepaskan segala rasa suka aku kat dia, so sebab tu tak terasa ape. Rugi pun idak. Hahaha. Eh betul tau ni betul.

Ok, back on the track. Bila aku nengok gambar dia, terasa macam dia sungguh awkward berpakaian pengantin. Hmm maybe la sebab sekali tu je pakai baju kawin kan, so muka pun tak leh ejas la. Tapi bila aku pikir2 balik, memang sungguh tak kacak dia memakai baju tu (padahal sebelom ni dia dikira macam lelaki idaman malaya lah.. hehe). Nak kata nampak perut boncet, gambar semua kat meja makan beradab.

Simpati kat bini dia, laki dia tak nampak emsem dalam gambar. Takleh nak buat gambar saiz A3 untuk digantung di ruang tamu. Harharhar.

Tertanya2 jugak aku, masa menempah/menyewa baju pengantin tu, yang groom ni tak test dulu ke? Cantik ke idak? Kacak ke idak? Sesuwei ke idak? Panas ke idak?

Ni musti penangan citer WGM nih... maklomlah aku nengok Crown J test baju kawen for photography session. So, maka di bawah sedar aku pun terpikir la macam tu. Kena ade test baju nye session dulu. KaKaKaKaKa :P

Nanti bila aku nak kawen, aku nak suruh jugak bakal laki aku pegi test design baju yang macam mana sesuwei ngan dia. Boleh dak?

But it's not like I'm getting married in the near future.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, July 25

... But please call me dB

In the mood for U-Go-Girl by Lee Hyo Ri

A New Zealand judge takes a stand against parents who give their children bizarre names.

This was shown on my page today. Selalunye lepas log out emel, terus aku click on the quick links on my Firefox. Tapi this time as I moved my mouse pointer towards the quickies, ternampak la header nih... so tertarik la nak membacanya.

Cakap pasal nama pelik2 ni... kat Malaysia ni belambak2. Kalau tak pelik pada nama, pelik pada ejaan. Paling2 koman pun, nama panjang berjela. Nak unik la konon.

Kesian kang pada budak tu nanti. Camne cikgu dia nak panggil dia nanti kat sekolah? Paling2 tidak pun, musti kena ejek dengan kawan2. Kalau aku yang nama pendek ni pun buleh kena ejek, apetah lagi orang yang nama panjang beribu2 perkataan kilometrico nih. Bak kata Judge Rob Murfitt and I quote,
It makes a fool of the child and sets her up with a social disability and handicap, unnecessarily.
Betul kan?

Haa.. lagi naya kalau nak kawin. Karang tuk kadi nak sebut nama budak tu and the spouse, tak cukup napas kalau masing2 nama panjang melampau. Persoalannye, sah tak nikah tu? Gamaknye sebab tu la sekarang ni ramai budak Melayu prefer bersekedudukan dari hidup secara sah.

So, my advice is, just make your child's name sweet and simple. Senang nak panggil di dunia dan di akhirat. Tak de la membazir ruang dalam borang surat beranak ke IC ke. Pastu nama panjang2, panggilnye Nor/Siti/Din/Ji/Mat/Mok je. Buek ponek jo nulih.

In my case, dB represents both my nickname online and offline. So since my name pun already pendek, takde masalah kan?

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, July 16

Everybody's Gonna Be Happy!!

In the mood for 60's

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, July 9

Kekkon Dekinai Onna

In the mood for Step by Step by Battle

ok... before anything, saje laa nak eksplen kenapa laa lama sangat tak update. the reasons are simple:
1. busy nak mam;
2. tak de idea; and
3. last post aku gambar chantek.. muahahaha!!

ok. back to the subject. achely aku baaaru je tamat menuntun citer Kekkon Dekinai Otoko (結婚できない男/The Man Who Can't Get Married / He Who Can't Marry)... berjaya jugak mengabihkannye setelah bape lama tah beli. achely citer dia agak menarik la jugak, but i dun think it wld appeal to ppl bawah 28 tahun. huh. tua dah aku. since dekat web ni ade sinopsis cerita, maka aku skip je la part tu.

sebab utama aku membeli cite tu ialah... abe hiroshi. harharhar :P tapi mmg aku suka aa tgk mamat ni blakon... walau macam mana tak beh pun watak dia. first tym aku nengok dia dalam citer antique. masa tu dia mmg sangat la menonjol sebab dah le tinggi, muka pun not bad la. and then setelah beberapa lama lepas tu bila aku nengok cite trick baru la teringat yang aku penah nengok mamat ni sebelom tu. jadi lepas tu aku pun mencarik la cite lain yang dia blakon... ade jugak dia blakon citer dragon zakura tapi aku tak nengok pulak cite tu... mebi later2 bila aku dah pindah opis ke kl aku sewa la kat kotaraya tuh hahaha :P

ape kaitan dengan tajuk post ni pulak? haha sebenanye saje la nak cite nih, mamat yang aku penah usha satu ketika dulu dah kawin... bulan 3 lepas. huuu melepas. mujur la bini lawa. kalau tak lawa tu musti aku regret sehabis2. so, aku consider meself as kekkon dekinai.. sampai la jumpa jodoh. harharhar.

tu je. ni aku sebenanye menaip kol 7 pagi. kepala pun dah senget. macam minah senget. so kesimpulannye kalau korang baca sampai ke ayat terakhir ni, aku nak ucapkan terima kasih la. ok. tu je. lenkali apdet lagi.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy