Friday, December 25

Menaip entry hari ni dari iPod touch yang baru dapat semalam yahahaha.

Agak gumbira jugak la setelah menderita sementara semasa geraham
dicabut. Tonikaku, takde la rase sakit sangat masa lepas cabut tu,
cuma pipi bengkak sikit (agak laa). Malam tu dah boleh makan makanan
pejal - tapi takde la guna gigi belah kiri. Agak terkujat jugak la
tengok gigi tu sebab dah hitam kat sebelah dalam, kire memang agak
teruk jugak la. Sepuluh tahun rosak tu!! Dan juga agak segan la nak
cakap kat sini, tapi that was my first time going to the dentist after
that amount of time ahahahaha :-P

Okes, berbalik kepada cite hepi semula. First stop, hanya rm90 je
cabut geraham yang buat pasal tu. Aku memula ingat mungkin boleh
mencapai rm200 sebab dah masalah teruk sangat dan juga sebab gigi
paling belakang. Bila dah dapat bil tu agak terasa hepi la. Ade jugak
duit lebih untuk belanja.

Secondly, balik rumah je, memang la ade rase temperature rising so
dengan tensinye bergolek2 atas katil sambil membelek gigi yang rosak
itew. Sekali tu terdengar macam adekku yang kecik itu balik maka turun
la kebawah untuk membuka gate. Masuk je kedalam rumah balik, tengok2
atas meja ade kotak DHL. やった!! Sudah sampai rupenye hohoho
sungguhla happy ;-P

Eh sampai sini je la dulu. Nanti sambung entry lain pulak. Kalau tak
tah bila la nak abis ni kan. Maklomlah tengah seronoks ㅋㅋㅋ



Sent from my iPod

Thursday, December 17

1431H


Bismillah.
Salam 1431H.
(Recycled post, kerana niat dan doa masih sama.)
Semoga diberkati Allah sepanjang tahun
dan juga semoga dikukuhkan iman
dan dijauhkan dari mala petaka
dan dilindungi dari segala sifat keji yang dimurkai Allah.
Amin.

(Photo via http://worldreligion.nielsonpi.com/)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, November 29

OMG Cutest Thing FTW

In the mood for Boom Boom Pow by BEP


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, November 15

Chocolate Shell Topping

In the mood for Chocolate Love by f(x)
chocolate_love
Color by COLOURlovers

Korang pernah makan aiskrim McD yang choco-top tu tak? Bes giler kan makan aiskrim tu? I know I love it. Hari tu adekku ade la membeli coklat topping yang senang keras tuh, dah lama nak try makan ngan eskrem biasa tapi tak berkesempatan. Hari ni baru je dapat nak makan mende alah tu dan oh-so-yummeh!! Tak perlu nak pegi McD kalau tetibe je terasa nak makan eskrem choco-top tuh (unless la kalau kat rumah tak de eskrem kan.)

Tapi mende alah ceklat cepat keras itu agak mahal kalau nak beli everytime. Dan tu everytime juga kalau nak makan eskrem, takkan la nak makan sesuap dua je kot kan? Mana bes? Jadi dengan ini aku pun dengan rela hati nak mengshare cara2 nak buat mende alah tu. Resipi ni aku amek dari sini, tapi aku dah tweak sikit ikut kesukaan aku heh heh heh.

Bahan2 yang perlu ada:
- Dark chocolate chips (kalau nak milk choc chips pun buleh jugak. Atau chocolate bar. Tapi kalau nak guna choc bar, kena potong kecik2/shred dulu supaya senang cair).
- Kacang tumbuk yang halus (bagi sesape yang tak de alergi kacang le)
- Butter (atau margerine untuk vegetarian/vegan)
- Satu cawan air
- Satu large saucepan dan satu small saucepan (kalau nak guna kawah yang selalu orang pakai untuk kenduri tu pun boleh jugak, suka hati korang la.)

Steps:
1. Didihkan air dalam saucepan besar. Bila dah didih, kecikkan api.
2. Masukkan lebih kurang 1/4 butter ke dalam saucepan(sp) yang kecik tu dan masukkan sp kecik ke dalam air dalam sp besar. Make sure jangan sampai mendidih.
3. Bila butter dah cair, masukkan choc chips dalam satu cawan gitu. Nak lebih pun boleh jugak.
4. Sentiasa kacau coklat tu sampai coklat tu smooth. Jangan sampai coklat tu menggelegak.
5. Bila dah cukup smooth, masukkan kacang tumbuk. Kacau sikit2 dah.
6. Dah siap.

Serving suggestion:
- Elok kalau terus je curah atas aiskrim atau dipkan aiskrim ke dalam coklat tu a-la aiskrim McD.
- Kalau ade lebih, simpan dalam bekas yang tahan panas. Mende alah tu akan mengeras, tapi boleh dicairkan semula dengan memasukkan bekas itu ke dalam air panas.
- Kalau nak buat banyak2 pun boleh jugak. Just double up the doses for everything. Including the saucepans, if you want to.

If you have tried this recipe, do leave some comments! Would love to hear from you!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, November 12

Towel.

In the mood for I was Crazy for You by 2PM
Beach_Towel
Color by COLOURlovers

My One Minute Writer prompts me to write about towel. I don't actually have any ideas on what to write about towels. And what kind of towel should I write anyways? I don't think people would care if I write about sanitary towels, I mean, would they?

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, November 11

Confession of an All-Nighter.

In the mood for Tired of Waiting by 2PM

I don't have the time to blog; I have loads of dramas to watch!
(Hah, finally off my chest!)

(Will be back soon. Real soon. Really real.)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, November 4

Sighs.

In the mood for Love Like This by SS501

I'm blaming myself for not able to type long anymore.

Not due to the time constraints.

Nor lacking of ideas.

Not the shitty RAM speed of that previous lappie.

I just... lack enthusiasm. Need to spice up my life and color them in different shades.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

LapLipLap

In the mood for You and I by Park Bom

Ok I have 30 minutes to kill, and can't remember what am I supposed to be searching. So I decide to test my typing skills on this new lappie.

Oh did I tell you that I have a new lappie?

::grins::

Well, not entirely mine lah. I share the cost with two of my sisters. Can't afford to get a VAIO.. and this one is a second-hand purchase. Better than nothing, aite?

That old lappie - not mine btw - will gonna be traded in with another new lappie for my lil sis in JB. Since that lappie is.. 8? 9? 10 years? I bet we won't get much. But finally to get rid of it... It's kinda sad, though.

(Typed the above for 5 minutes and already feel bored.)

OK lah tu je bai.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, October 22

Dah Lama Carik Lagu Nih: I

In the mood for Sekuntum Cinta by Wheels (OP cite Angelito)


Pertama kali bersemi di jiwa
Oh sungguh indah
Mekar mewangi serikan taman hati
Yang selamanya ini terbiar dalam sepi

Sekuntum cinta tersunting di hati
Oh sungguh murni
Setiap ketika bagaikan mimpi indah
Bila saja berada bersama

Tersedar dari sebuah lamunan
Rupanya berbicara sendiri
Kehadiranmu dan keindahan
Sesingkat sebabak mimpi

Sekuntum cinta layu tiba-tiba
Oh sungguh hampa
Gugur berkecai kelopak bunga cinta
Kukutip semuanya untuk kenangan

Tersedar dari sebuah lamunan
Rupanya berbicara sendiri
Kehadiranmu dan keindahan
Sesingkat sebabak mimpi

Sekuntum cinta layu tiba-tiba
Oh sungguh hampa
Gugur berkecai kelopak bunga cinta
Kukutip semuanya untuk kenangan
Kukutip semuanya untuk kenangan

Credit: http://imranabduljabar.com & http://www.youtube.com/user/xBadoMx
ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, October 17

Kelakar la kamu nih! (Fiery post)

In the mood for Where U At by TaeYang
Youre_Funny
Color by COLOURlovers

Semalam, M.AM (Miss Alwiz-Me) mesej la aku menggunakan aplikasi sembang (yang akan dipanggil SamboMonster lepas nih dalam entry2 akan datang). Dia cakap #2 terasa ngan aku.

Apsal? aku tanye M.AM. (terus masuk cerita yer. M.AM. outta the story unless mentioned.)

Dia cakap, aku panggil dia mulut tempayan. Aku, antara minions dia yang dia paling percaya, merangkap PA tak rasmi, orang yang dia rase ade chance nak naik jadi mandur sama ngan dia, panggil dia mulut tempayan.

Blasphemy! Bila masa pulak?! aku cakap balik kat M.AM (sambil gelak tidak percaya). Selalunye kalau cakap dengan tiada niat buruk, musti akan tak ingat kan. That's what happening to me sampai la M.AM citer di SaboMonster.

Kawan baik dia yang baru je baik agak recently sebab telah membuat aktiviti so-sial dan bersukaria bersama2 terdengar aku cakap dekat sorang minah yang nak brenti nih,

(lebih kurang cam ni dialognye)
dB (deathBerry): Eh dengar2 you dah nak brenti ye?
Db (Debab) : Eh mana you dengar cerita ni? I baru kasitau beberapa orang je pasal ni.
dB : Alah, #2 tu kan mulut tempayan.
Dah teringat.

Dialog yang terang2an cakap kat public dan no bad intention ini telah didengar oleh kawan baik (lepas ni KB) #2. Dan dia pun mengadu kat #2, cakap aku "said bad things about you beb".

Aku tatau la camne KB tu cerita kat #2 sampai #2 buleh terasa sampai cam tu sekali. Agaknya KB tu memang mulut jahat kot. Aku ingat anak Bahari sorang tu je mulut jahat tahap dewata raya. Kot la kan.

KB yang kurang mengenali aku tu, boleh cakap camtu kat #2. Dan #2 percaya KB yang (macam) baru2 je naik taraf kawan baik tuh cakap dari aku yang konon minion paling dia percaya.

Of kos la dia percaya kat KB lebih. Kalau KB tu mempercayai dia dengan tak segan silu gesel2 assets besar gedabak kat dia, takkan la dia tak nak percaya.

Gelak WTF.

Aku ni tak de la bangang tahap dewa cam tu. Kalau ye pun aku nak kutuk #2 takkan la aku nak cakap kat public kuat2. Dah tu sah2 ade Quar2 dia around. Umor dah tua, takkan nak mengumpat orang pun tak pandai kot?! BODO.

Ke, memang #2 ni nampak aku cam bodo? Maklomlah Ingrish aku tak POWERRRR cam dia, dah la tak so-sial dan tanak berso-sial. Kampung la sangat2.

Dan dia buleh nak terasa ngan aku. Dan yang paling bodo tahap cipan tu, dia terasa, tapi tak confront aku depan2, instead dia pi cita kat M.AM dan suh M.AM inform kat aku yang dia terasa. Dan (the best part) nak aku jumpa dia dan eksplen.

I thought you're matured enough. Sorry, it seems like my thoughts are wrong. Aku rase budak kecik lagi pandai nak confront.

M.AM seperti biasa mendefend aku dalam hal2 cam nih (aku sebenanye sayang gak kat M.AM nih.. cuma part AM tu je yang buat aku menyampah. Lain okeyyyyy je.) Dia cakap la, aku bukan jenis camtu.

#2 cakap kat M.AM, "No, I know her very well. She's a straight person." (LOL that really shows you really don't know me that well, buster.)

The best part is, dia cakap "She has all the requirements to get to the next level. But if her attitude like that... I don't think she's ready to go further." (lebih kurang la)

Whoa. Just because of that small thing. So now aku tak leh kutuk dia main2 la depan public? Nak kena jaga bontot dia je? Jadi kaki kipas? Eh. Kalau aku mengadu ko punye small2 itsy bitsy teeny weeny mistakes kat Big Boss, making a fuss out of it, then by all due respect, please refrain me from going further. Give lower ratings to me by all means.

I'll give you attitude. I'll have my resignation letter ready by end of learning curve.

(Yeah, it's me being immature now. But think about it, if you can't develop yourself in one place and there's no one to help, why bother staying there?)

M.AM dah ugut nak meraung kalau aku betul2 resign. Wah terasa diri disayangi.

Anyway, back to the story (eh baru pasan, giler panjang entry nih!). Aku cakap kat M.AM, I won't apologize. All I know I'm not at fault. Nak terasa, terasa la. Sendiri sensitif, jangan nak salahkan orang. If #2 wants clarification on that matter, ask me for it, and not expecting me to go to him and said "Eh I heard you terasa ngan I... Sorry la,I tak bermaksud buat you macam tu..." Pbbhttt. I've my bricks ready, and already started building my barrier to ease my journey leaving you. Then again, #2, kamu ni kelakar la.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, October 7

Tsk.

In the mood for She's Gone by GD ft Kush
Contradict_Yourself
Color by COLOURlovers

Perlu ke ...
... tinggikan suara?
... naik tangan kat muka?
... lagak kasar sebegitu rupa?
... buat orang rase teraniaya?

Perlu ke ...
... sorong papan tarik papan?
... dari sembilan tinggal lapan?
... baling batu sembunyi tangan?
... anak mati adat didepan?

Jangan asyik negatif--

Pandang ke depan
Bulatkan hati
Lapangkan fikiran
Curahkan senyuman
Kekalkan sopan
Kuatkan iman

Baru hidup aman.

Jadi tak perlulah
tinggikan suara
naik tangan ke muka
lagak kasar sebegitu rupa
buat orang rase teraniaya.

Tak baik.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, September 25

Shopping List for Tonight

In the mood for The Leader by GD, CL, & Teddy
shopping_list
Color by COLOURlovers

B4 anything, saje la nak kasitau.. my team diberi green light oleh #2 untuk balik kul 11 pada hari Jumaat. Kebetulan Tesco dekat rumahku buka sampai kul 1 pada hari Jumaat. Jadi bermakna lepas balik kerja ni boleh la nak membuat soping sikit2 hahahahaha serunduts! At least ade la jugak merasa bersoping lepas kerja :D

So... what do I plan to buy tonight?

1. Sabun basuh baju Breeze yang cecair clear itu. Saya suka sabun Breeze yang cecair clear itu. Bauannya harummm, cuciannya berseh. I loike.

2. Kanji penggosok baju. Mungkin jenama yang logo dia ade burung kiwi tuh. Ape tah nama mende alah tu. Ni nak kena beli baru nih... sebab yang baru beli hari tu tah kat mana hilangnye selepas mengemas2 bilik adek2ku. Tensi tul, pagi2 raya tak beh, terpaksa pakai tudung degil yang herot. At least kalau sembur kanji tu ade la terasa cam senang nak dibentuk kan. Well.

3. Baju berlengan panjang berwarna hitam. Set2 yang pakai kat belah dalam tuh. Ade sebenanye selai kat rumah, tapi pendek sangat kalau nak dipakai dengan baju makcik yang jarang itu. Kalau duduk pasti nampak spentot dibelakang. Taaapii... malam ni mungkin pergi nengok2 saje sebab dah ade satu label yang telah terlekat dikepala.

4. Air sedapppp. Jus oren Tesco memang wajib beli okeyyyyy.

5. Tisu jamban Scott atau Royal Gold yang cantek dan tebal dan mahal itu. Bukan untuk kegunaan jamban yer. Lebih jimat menggunakan tisu tersebut berbanding tisu kotak di musim bersin dan batuk ini.

6. Beg yang macam net. More like kotak pensel yang macam net. Selalu jumpa kat gerai2 yang menjual barangan siam. Tapi tatau lah, nengok je la kot2 ade kat dalam Tesco kan. Mende alah ni nak dibuat tempat letak berus gigi dan pencuci muka. Tensen dah, tah bape banyak kali dah ubat gigi+pencuci muka+berus gigi (pun???!!!) kena curik kat surau opis ni. Tensen weh. Tu belom masuk henpon lagi. Dan lip balm. Dan perfume. Sigh. Kat surau pun nak buat keje mencopet2 barang orang ni, kenapa?

7. Kasut. Tapi mungkin nengok2 saje. Sebab ade kasut yang sudah berkenan di Jusco AU2 - dan menyesal tak beli masa memula nampak dulu, sebab sekarang ni macam dah tak de je huuuu T.T

8. Shampoo yang ringan. Maksudnye, shampoo tu tak berat. Hahaha :P what I mean is that shampoo can be used frequently la. Oh, and I need to by the Polytar shampoo too. Yang kat rumah tu dah abis.

9. Jagung dalam tin! Ape tah satu brand jagung yang sedap nih... Green Giant kot. Sebab ade gambar gergasi ijau kat label dia.

Emm.. Tu je lah yang buleh nak pikir taim ni. Okes! Nak pergi makan free~~!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, September 24

One more request to populate my Metropolis, then I'm done.

lazy_daisy
Color by COLOURlovers

Siang tadi kembali ke opis setelah bercuti selama 3 hari (tak termasuk Sabtu Ahad k). Masa memula sampai, sungguh tidak ade mood langsung. Maklomlah yang ade tu majoritinye bukan geng kepala biol. Jadi, kebosanan la. Tak sabar nak tunggu minggu depan, bila semua orang dah balik dari cuti raya. Yabedabedu (sunnguh tak enthusiastic).

Berjaya jugak start berpuasa enam pada hari ini. Tapi macam tahpape, masa dinner banyak sungguh makan. Malu malu malu. Siang nanti insyaAllah puasa lagik. Dah sahur dah tadi, makan Cheezy Wedges dengan Popcorn Chicken KFC.

Kereta pulak dah di hantar servis, esok ni pulak nak pergi tukar tayar. Well, not me la yang pergi bengkel tu, tapi my minions wahahahahaha (gelak eeeeevil). Maklomlah, kalau dah taim2 cam ni baru nak masuk tido, camne nak senang bangun awal ye dak?

Okeh, Metropolis request has been done. Time to go.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, September 23

I Miss Him

I_Miss_Him
Color by COLOURlovers
His_Moleskin.
Color by COLOURlovers
His_Shirt.
Color by COLOURlovers
His_Wallpaper.
Color by COLOURlovers

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, September 21

Time To Love

In the mood for T.T.L. by T-Ara & Supernova
Time_To_Love_Again
Color by COLOURlovers

Gotta say currently I LOVE this song.


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, September 20

Salam Aidilfitri 1430H

In the mood for recycle balik posts lama lagi sekali hahahahaha!!!
Eid_Mubarak
Color by COLOURlovers

To all my muslim blogreaders (yg insyaAllah cukup puasa tahun ni),


Side note:
I have many plans for this coming months before entering the new Hijriah year (which is about 3 Islamic months more including this month), InsyaAllah I will succeed. Will let you know when I do. Seriously, if I tell you now, there might not be any posts related to that in the future, ne?

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, September 11

Aku bukan Yoobin.

funny_:D
Color by COLOURlovers

Satu hari aku terjumpa sekeping foto lama. Besdey adekku. Aku sorang je pakai baju kurung kaler pink pudar kegemaranku. Dengan muka dan rambut yang busuk gila.

Uiks! Macam Yoobin! WTH?

Memula ingatkan aku je yang perasan. Rupenye adekku dua orang yang kat rumah ni pun cakap mende yang sama.

Ni yang tetibe je rase macam nak jadik kuruih la. Kot la kuruih nanti betul la nampak cam Yoobin kan. Kwakwakwa.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, September 10

Nyanyi2 dan kisah menyampah.

inaudible_melodies
Color by COLOURlovers

Tadi ade pertandingan nyanyi2 kat opis aku. Berjaya la stay kat situ dari awal acara sampai (dekat2 nak) abis - selalunye sebelom announce result aku dah chow.

Bukan la nak cite pasal pertandingan tu pun.

Serasa aku, setiap kali pergi menuntun pertandingan2 macam ni, aku terasa inclined to visualise myself being in the same event in the future. (Tadi sebenanye aku dah taip dalam BI, tapi sebab vocab tak power macam Yuses dan beberapa budak opis aku yang lain, so dah rephrase balik ayat di atas dalam BM plak.)

Siap la pikir plan.. nanti nak nyanyi lagu ape la.. nak kena prektis dari sekarang la..

Tapi tu semua hanya sekejap.

Tadi lepas pertandingan nyanyi2 tu #2 pun cakap, "Tahun depan jom duet nak?"

Haku pun hahaha je la. Takmo aku duet ngan dia. Bukan la nak cakap aku ni nyanyi lagi sedap dari dia pun... tapi aku ni payoh laa nak nyanyi duet kalu betul2 serius. Takley woo.. Takat duet kat karok je ok la. Dulu masa sekolah aku masuk koir pun, kalau ade je suara aku tak sampai not, aku rase tak beh.

Kisah menyampah kita cerita lain kali pulak ye.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, September 3

Disney/Marvel


Membuat palette sementara menunggu makanan hadam. Dang, I had a late heavy sahur, now I can't go to bed straight!

Theme: Disney/Marvel.
DisneyMarvel
Color by COLOURlovers
MickeyHulk
Color by COLOURlovers
MinnieWonder_Woman
Color by COLOURlovers
DonaldWolverine
Color by COLOURlovers
TiggerPsylocke
Color by COLOURlovers
GenieBeast
Color by COLOURlovers
NemoRogue
Color by COLOURlovers

Dah. Tu je. Nak tido.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, September 1

Jangan Marah Marah

anger_management
Color by COLOURlovers

Sikit2 nak marah.
Pinggan tinggal,
  marah.
Cawan terlebih,
  marah.
Meja tak siapkan,
  marah.
Meja tak kemas,
  marah.
Kemas meja sorang2,
  marah.

Nanti banyak kedut,
 hati pun buleh jadi gelap,
  sebab
 asyik marah,
  marah,
 marah,
marah.

Lek la.
Orang macam depa,
marah pun tak guna.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, August 31

52

Kibar
Color by COLOURlovers

Hari ni genaplah (huh memang angka genap!) ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-52.

Hari ini juga saya cuti.

Yiiibaaaaa~!


Mari kita raikan dengan ayam percik atau ikan bakar di waktu berbuka puasa nanti.

Jangan lupa solat terawih, k!;-)


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, August 28

Mak Datin

In the mood for I Don't Care by 2NE1
divas__dweebs
Color by COLOURlovers

Datang awal je
        mengumpat
                mengumpat
                        mengumpat.
Tak de keje lain.
Kalau ade je kawan
        untuk mengumpat,
itu je lah keje dia.
Kalau takde kawan pulak,
        main IM je
        main emel fowed2 je
sambil2 buat2 busy.

Tapi
kalau datang lambat pun
        mengumpat
                mengumpat
                        mengumpat.

Itu je lah keje dia.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Berita Semalam.

Still in the mood for Abracadabra (Parody)
Newsflash,_b!tch
Color by COLOURlovers

Continuation from kisah bontot panas.

Kompem la sudah, mende yang budak red district itu cakap tidak benerrr sama sekali. Tapi kompem pasal cerita lain pulak, yang mana saya sebagai SuperJuniorrrrrrr eh salah super senior team saya akan menjadi budak yang kembali ke sekolah.

Not that I don't like it. I'm really looking forward to it.

Cuma... Bolehkah kapasiti otakku ini menanggung lebih input? Maklomlah dah tua, dan dah lama tak servis (contohnya dengan melakukan aktiviti pembelajaran atas talian yang dahulunya menjana pendapatan lebih dan sekarang tidak lagi).

Tak kisah la. Janji rock. <-- Cakap dengan style Jawa yach.

Oh-oh- sebelom terlupa (atau sengaja buat2 lupa, which takde pekdah pun in either way) nanti minggu depan aku ada anak didik baru. Gambatte! Hwaiting!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Kahak dan Kaviti.

In the mood for Abracadabra (Parody) by Dirty Eyed Girls yang sewel itew.
Cavity
Color by COLOURlovers

Dugaan bulan puasa: Sakit tekak tahap paranoia dan sakit gigi tahap badak Sumatera. Sekarang ni aku tengah mengalami dua2 sakit itu.

Adehhh!!!!!

Menyesal minum 7up yang sejuk dan sedap sehingga menjilat lubang idong lepas balik keje malam tadik. Huh.

Bak kata pepatah kami2 orang: Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian kurang pendapatan.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, August 27

Échoués. Encore en vie. (Et je ne parle pas le français.)

Late_Night_Muffins
Color by COLOURlovers

Elok je pukul 12:15am minah ni abih duduk ngan aku. Terlepas bas. Kena tunggu sampai kol 1.

Masuk ni, dah kire 2 hours TIL yah! Bilakah patot aku ganti?

Tadi masa borak2 dengan budak sebelah kiri aku, ade la tersebut pasal minah yang duk tepi aku ni tadi cakap Hindi ngan boipren dia yang berada di opis sebelah sana (minah tu datang dari utara India, so yeah). So minah sebelah kiri aku ni (kita kasi nama dia Isabella k) pun cakap, alah I paham ape yg dia cakap (sebab Isabella ni toknenek dia orang Pakistani).

Jeles.


[Walaupun sebenanye buleh je nak paham kalau selaluuuu je layan Hindustan masa zaman kecik2 dulu.]

Then aku cakap la, sebenarnye (dan memang sebenar2nye) I have thoughts to learn new languages - Jerman, French, Arab dan Siam. Hah. Gempak dak? (Tang Arab tu no komen. Dulu masa sekolah tanak blaja betul2 huh.)

Bagus jugak kan kalau belajar bahse lain yang jarang2 orang kat area keliling kita ni tau. Lagi2 part mencarut wahahahaha! (Selalu je buat tu dalam Hangukmal. Orang sini nengok je cite Hanguk tapi kok bicaranya orak reti!)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, August 26

Awkward Awkward.

Awkward
Color by COLOURlovers

#2 dengan rakan2 suka-suki dia nak pergi buka puasa di KotakMerah, the Belok pada malam 31 Ogos ini. Kononnya pekej buka puasa+karok cuma RM45++ - ke lagi murah dari tu, tak ingat la. #2 berkobar2 nak pergi sana sejak malam semalam lagi.

Sekali hari ini si BontotBesar telah mengajukan soalan cepumas kepada #2 di depan #1.

Weh ko tak ajak #1 ke buka puasa sama Isnin depan?


#2 punya muka berubah dari ceria menjadi cuak.[Aku gelak sebab #2 dan #1 tak kamceng.]
Dan mengeluarkan kata2 bak keretapi pembawa arang dulu2, yang boleh dikompres menjadi

Well, tu kan ko punye idea, better ko je ajak.


KaKaKaKaKa. Ingat, itu ayat yang telah dikondens.

Rasenye #1 telah perasan kecuakan itu [sebab #1 pun tak kamceng dengan #2 gak, vice versa la kan] dan dengan cuaknye dia menjawab

Alah aku kerja la hari tu.


[Sebab dia jaga sistem. Sistem admin le konon2 tu.]

#2 hilang cuak di muka. KaKaKaKaKa.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Panas Bontot.

Sementara menunggu masuknya waktu Subuh bagi kawasan Kuala Lumpur dan kawasan2 yang sewaktu dengannye.

Malam tadi masa aku nak pergi solat Asar, aku lalu la kat satu red-light district nih (sebab aku menyampah dengan orang2 yang berada di kawasan tersebut kecuali seorang saje yang sungguh kesian sebab AM dia telah merejek resignation dia tapi AM tu pulak yang resign lepas tuh. Jadi aku namakan kawasan itu kawasan lampu merah. Tak hengen aku lalu kat situ kalau tak de keje. Huh). Lalu kat situ saje2 la sebab nak menyakat budak yang sungguh kesian sebab AM dia telah merejek resignation dia tapi AM tu pulak yang resign lepas tuh tu.

Sekali seorang daripada masyarakat red district itu telah menegur aku. Dan (rasenye dengan tidak sengaja) menyampaikan berita mengejut. Em tak de la menyampaikan berita pun. More like bertanya dengan nada menyakat2 main2.

Siyes terkujat aku.
[Bukan terkujat sebab nada menyakat2 main2 tu ye kawan2.]

Sebab kalau betul la ape yg dia cakap tu, aku kena dengar dulu dari mulut #2 baru aku leh kompem ngan orang lain.

Kenapa minah ni tahu dulu dari aku? Kan dah blur. Tatau camne nak jawab tuh.

Bontot pun dah panas seh.

Tapi tanak lagi kon-depan dan kompem apa2 dengan #2. Takut harapan hatiku ingin hidup bahgia tetapi mengapa sering saja hati ini di dusta. Biar aku dengar sendiri dari #2.

Kalau cerita itu bes, akan aku taip di entry lain.

Kalau cerita itu tak bes, juga akan aku taip di entry lain.

Zi en.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, August 23

Aduh.

Krup krap dub dab

[Sementara menunggu masa untuk turun ke dapur untuk masak hidangan berbuka puasa malam ini]

Hari ni masuk hari ke-dua berpuasa. Tapi aku rase macam tak puasa langsung. Bangun tido tadi badan sudah sakit2. Itu bahana tidak tido mengiring seperti yang disarankan oleh Ugama. Tetapi itu juga tandanya bontot aku sudah besarrrr gilerrr maka postur badan pun dah lain dari dua hari yang lalu. Itulah maksud aku dengan "macam tak puasa langsung".

Akibat makan banyak sebelom waktu tidur.

Padan muka.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, August 22

Menseret Fikiran.

In the mood for Heartbreaker by Jing-Yo

Rasanya Rabu baru ni, [dia] call aku. Hebat, call kat opis pulak tu. Masa aku (olok2) sibuk buat kerja. Rupanya nak ajak aku join ekspedisi [dia] di [opis baru dia]. Membuat makro itu semua. Konon la aku ni hebat sangat nak membuat makro untuk [opis baru dia] tuh, tapi dah [dia] rekemen aku baaaaikkk punya ([dia] claim cam tu la).

Tertarik.

Tapi pada malam itu (masih di opis ya) #2 telah menseret fikiran aku ke lorong career yang dia dah sediakan (agaknye la, aku hanggap dia ni pandai boast je selama ni pasal lorong ni). Kata2 manis bak gula, dengan ekspresi muka yang busuk macam selipar jepun adikku Fred.

[Sejak dia berambut busuk, muka dia pun jadi uber busuk. Dah tak hemsem, walaupun masih menjajah mimpi aku semalam.]

[Terhenti sekejap, membersehkan mekap. Lupa pulak, sebab selalunye taim buleh solat ni aku malas pakai mekap walau secalit penggaris mata pun.]

Balik je keje hari tu, aku pun mempertimbangkan kedua2nya (takde lah timbang dengan berat. Sikit2 dah).

Aku tak ready untuk meninggalkan opis aku tu walau macammana tahap stress pun aku kat situ. Sebab utama aku kompem tak ready ialah.. aku nye resume tak update2 lagi, lebih 5 tahun dah. Dan akaun JalanKerja punye password pun dah tak hengat langsung. Guna pulak email address yang dah invalid. Huh.

FAIL.

Nak kata aku tertarik dengan lorong career #2 itu, tak jugak. Sebab aku dapat merasakan dia dan orang di sekeliling dia agak biased. Dengan aku yang takde apa nak di offer berbanding perempuan cantek+outgoing+baik ngan #2 itu. Aku bukannye borak sangat pun pasal kerja dengan #2, selalunya Bleach+Naruto+Bloody Monday jadi topik utama. Tapi dengan perempuan cantek+outgoing+baik ngan #2 itu selalu saja dia ajak berborak, siap sesi satu-ke-satu pun boleh buat taim dinneh. So (kembali pada kisah biased itu), aku rasa la maybe dia cakap tu sebagai formality je, sebab aku dah SuperJuniorrrrrrr eh salah super senior kat team itu. Tah la. Aura negatif sungguh banyak (I'm blaming you FatCat! Hahahaha! Jyoudan dayou, gomen ne!)

Tapi keesokan hari di waktu aku masih lagi di alam dengkur, [dia] menghantar mesej:

Wes bgtau aku arini jugak ko nk ke x..if x aku tanye org lain sbb dept aku mmg nk org urgent

Dan aku pun merepli:

Kasi org lain dulu la. Resume aku x update.

Sambung krohh.

Agaknye sebab itu la #2 masuk mimpi aku semalam. Tanda mengucapkan tahniah karena fikiranku sudah terseret dan aku masih sudi menjadi minion dia.

Tapi aku tak kisah jadi minion dia. Sebab aku memang tabik dengan dia di opis. Walaupun tak hebat mana.

[#2, kalau ko ade singgah blog aku dan baca entry ni, sila tinggalkan komen ye. Sini je aku buleh kutuk ko kaw2 punye. Dan jangan adu pada goprenmu yang tinggi itu, takut2 nanti2 dia pun join sekali mengutuk di belakang.]

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sementara menunggu waktu untuk bersahur.

WMP playin' Gossip Man by Jing-Yo

Blanks.
Not in my head. I have tonnes of ideas waiting to be let loose.
About this, that, those... anything, everything.

[Reviewing album G-Dragon buat kesekian kalinye.]


Blanks ini adalah notepad2 yang entah berapa kali aku taip taip taip dan delete. Atau taip taip taip dan tidak save.
Berapa banyak kali dah. Setiap kali kebosanan.
Atau ketika #2 tidak mahu melayan. Atau #2 sengaja buat2 sibuk. Mengalahkan Presiden Obama. Baiklah ditukar saja nama dia kepada Barrack R* atau J* Obama. (Tapi still takleh lawan nickname dia yang dengan rela hatinya menerima.)

Whatever it is, I have to get this one posted. Dah lama tak menaip. Ooops, salah. Dah lama tak post anything on this blog, walau beberapa idea (yang aku rasa seperti) sampah pun.

Konon la nak buat entry banyak2. Atau paling gampang pun buat puisi Hudson. Lagi gampang, letak lirik lagu. Rasenye ade kat post resolusi tahun ni - malas nak korek balik. Tapi las2 cuma benda2 tak de kaitan langsung, update saja di Twitter. Hah.

Jeles setiap kali singgah di blog2 kawan2ku di sebelah ni. Walau secebis idea pun boleh nak buat satu entry - aku ni, gabung banyak2 idea pun tak boleh nak buat satu ayat - eh boleh, tapi tu la, balik2 dilit.

Anyways.

Cerita ceriti. Tadi ade la pertandingan menari2 peringkat akhir dekat opisku. Bila nengok tuh, mula la terasa perasan aku ni boleh je menari lagik beh dari depa. Huh. Konon. Tapi hakikatnya (and I won't deny this) I do love to dance. Cuma dancing di dalam bilik sendiri tanpa mata2 melihat (saye agak konservatif yer, no dancing in public).

Tah la. Di kepala sudah keluar idea untuk membeli sebuat rumah kos rendah untuk duduk sendiri dan mentransform satu bilik kepada bilik jiggy with it. Letak cermin lebarrr di sepanjang satu side dinding rumah. Then, lepas balik keje dari shif orang gila ni, bole la membakar lemak dengan menari, dari menambahkan lemak duk depan leptop ni, menuntun bidio nari2 orang Koria.

Saje nak test adekah badan miseh limber walaupon berat dah super obese. Terkenang zaman sekolah dulu, mereka2 yang jeles mengatakan kaki aku pendek lah, bengkok kaki lah, dan banyak lagi, bila aku dapat membuat jangkauan melunjur dengan seluruh tapak tangan aku melepasi tapak kaki.

Tapi last time I checked, lepas buat badan bengkok ke belakang dan tangan mencecah tanah, terus sakit2 belakang.

Kurang kalsium.

....

Kembali kepada cerita blanks. Aku rase masalah besar aku ialah... most of my entries musti panjang2 baru siokk. Agaknye lah kan, sebab bila dah taip panjang2, lepas tu pergi makan, minum, berborak dan berjamban, terasa seperti dah basi apa yang dah ditaip tu. Hah. Ape lagi. Dilit dilit dilit. Senang pangkah je terus.

Kena sort out the things in my head. Baru boleh buat entry banyak, kehkehkeh.

Off to the next entry!

Oh. Sebelom lupa.

Dah masuk bulan puasa ni. Selamat berpuasa everyone!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, July 27

Saya Ingin Menegur Dengan Baik..

As a Muslimah, I admit I am not a good one, nor a good example to anyone who'd like to embrace Islam. I rarely mengaji, seldomly solat on time, not covering my aurat 100%, mengumpat tak hengat, watch shows which has provocative moves/dances/lyrics/whatevers; the list goes on and on.

But as a Muslimah, there are several things that I really can't tolerate people doing the following:
1. Not performing their solat rituals at all, or just doing it when they feel like it;
2. Making fun of ayat Qur'an;
3. Making fun of Kalimah Syahadah;
4. Not fasting in the month of Ramadhan;
5. Making fun of other people who actually follow the way of Islam;
6. Dalam surat beranak/IC tulis Islam, but hidup macam bukan Islam.


The sad part of this is, I'm not a person who'd tell off people of that sort not to do that. I'm really a passive person, me. Maybe I don't like to offend people (more like tanak carik gaduh) especially with my good friends.

But there's a saying (sabda Rasulullah SAW):
Siapa saja diantara kalian yang melihat kemungkaran, maka tegurlah dengan tangannya (kekuasaannya). Jika ia tidak mampu, maka tegurlah dengan lisannya. Jika tidak mampu juga, maka tegurlah dengan hati. Namun, ini adalah selemah-lemahnya iman.


So, dengan selemah-lemah imanku ini, I'd like to advise all my visitors here to prepare yourself for the future. You wouldn't know for how much longer you'll live. You might be facing a stroke tomorrow and leave the world on the next day, na'uzubillah.

Ade orang kata, Allah jadikan neraka itu untuk orang Islam, yang mana bahan bakarnya adalah dari orang kafir. Wallahua'lam.

Justeru, dengan itu, in this holy month of Syaaban, let us all together improve ourselves. Tampal mana yang berlubang, tambah mana yang kurang.

What triggers me to type this was, there's this YT link posted by an FB 'friend' of mine. The vid was made for fun (so to speak) but IMHO it really made fun of the Kalimah Syahadah. It might be funny for them, but very insulting for me. It really shows the level of iman kids nowadays -and that friend of mine- have. And it shows how weak I am.

Itu saje muhosobah diri pada hari ini.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, July 18

Sturm und Drang.


(Before I start, I better sidai dulu tudung2 yang baru dibasuh itew).

My dad was warded on Wednesday night. Not many of my friends know this on that very day (remember, my day ends at 7am Malaysian time the next day, by that means Thursday morning); only my boss (since I was going to send Dad to the hosp that morning but Mom cakap tak payah ikut), my observant twitter and FB friends (since I put in on my status), and one of my team mates. Which was fine by me, but apparently some might view it differently.

I admit I suck big time at conveying news - especially bad ones - about my family. I think I'm not that good with my emotions. I have this vague feeling that the smses sent to my boss telling that Dad was warded sounded fake. Too much details. And I didn't even called him about it - reason being my dam might break upon informing him verbally (I remember that one time when my tears can't stop falling bila cerita macam mana anak kucing yang telah rosak saraf dia buleh mati). And also, it just so happened that I promised a friend to go supper with her after work that day, but I held my tongue very tight and she prolly did not suspect a thing.

I remember that day when my granddad on Dad's side passed away. I was in Form Five, and it was at prep time when a warden broke the news (I think it was Ustazah Einee). Went to the parking lot where my parents were waiting, and straightly went to Segambut. Paid my last respect to Gramps, and then guess what. Mom said (somewhat like this), "Go back to your school. You're gonna face a big exam this year." And I complied. I think some of my classmates was amazed to see me back in class for night prep.

Maybe they're thinking:

Cold heart, baby. (bak lirik lagu A.Mi.Go by SHINee)

Since they didn't see me shed any tears. Prolly. (Man, that J&J Baby Shampoo was effective!). At that time, I was reminded by myself that kalau kita menangisi pemergian orang, nanti orang tu akan tersiksa dalam kubur. Little that I know, menangisi yang dimaksudkan tu more like meratapi atau meraung2. Tu la, budak benak.

Same thing happened when it's time for my grandma from Mom's side. But this time, it was my sis's turn. I think she was in Banting or Ireland. Or was she in Jenan? Not sure about that. Anyways. I told Mom, just tell my sis so we can all pay our last respect to Grandma. And again, "Tak payah la.. nanti dia nak balik. Biar la dia belajar."

I guess from there I learnt that.. Study first? Family second? Madness. Why does Mom keep on doing this to me? To us? (Dah start la nak emo ni.. huh bawak bertenang... amek napas...huuhh haaahhh huhhhh haaahhh)

Korang paham dak ape aku cuba sampaikan ni? I guess not.

Anyways, berbalik kepada cerita.

I still haven't told my close friends personally about Dad's condition. Maybe... I don't want them to pay a visit? Or maybe comforting me? Can't say I'm not emotionally bothered about this matter, but I guess I don't like being reminded of it? Something like that. I'm doing this to stay sane... nantoka.

Maybe I do need someone to comfort me.

Never felt so alone before.






ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, July 15

Syok Sendiri di Pagi Buta

In the mood for singing my heart out

Baru je lepas tonton vid sorang penyanyi rookie ni nyanyi lagu I Don't Care (2NE1). So tetibe gatal pulak nak wat mande yg sama. So. Instead of mengarang panjang2 (yang mana dah lama aku nak buat tapi asyik malas je) I'll give you this.

Here's me singing to SHINee's Juliette (nak abih dah). Sungguh tahpape. Sebab nyanyi pukul 2.45 pagi kwakwakwa
Juliette My Foot.m...


Dah alang2 tu, lagu I Don't Care gak.
I Don't Care My Fo...

Cukup? Boleh la.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, June 28

The Nameless Monster.

by Franz Bonaparta/Klaus Poppe (a fictional character in the manga Monster by Naoki Urasawa).


Once upon a time, there lived a monster without a name.
The monster wanted a name so badly he couldn't stand it.
So the monster decided to go off on a journey to find himself a name.

But because the world was so big, the monster split in two and went on two separate journeys.
One went east... and the other went west...

The one that went east found a village.
There was a blacksmith at the village entrance.
"Mr.Blacksmith, please give me your name."
"I can't give you my name."
"If you give me your name, I will jump inside you and make you stronger in return."
"Really? I'll give you my name if you can make me stronger."
The monster jumped inside the blacksmith.
The monster became Otto the blacksmith.

Otto the blacksmith was the strongest man in the village.
But one day... "Look at me! Look at me! The monster inside me has grown this big!"
Chomp. Munch. Crunch. Gulp.
The hungry monster ate Otto from the inside out.

He went back to being a monster without a name.

Even though he jumped inside Hans the shoemaker...
Chomp. Munch. Crunch. Gulp.
He went back to being a monster without a name again.
Even though he jumped inside Thomas the hunter...
Chomp. Munch. Crunch. Gulp.
He still went back to being a monster without a name.

The monster went to the castle to find a wonderful name.
Inside the castle, there was a very sick boy.
"I'll make you stronger if you give me your name."
"I'll give you my name if you can cure my illness and make me stronger."
The monster jumped inside the boy.
The boy became very healthy.
The king was delighted.
"The prince is well! The prince is well!"

The monster became fond of the boy's name.
He also grew fond of his life inside the castle.
That's why he endured even when he became hungry.
Everyday, even when his stomach became very empty, he endured.
But because he became so hungry...

"Look at me! Look at me! The monster inside me has grown this big!"
The boy ate his father, his servants, and everyone.
Chomp. Munch. Crunch. Gulp.

Because everyone was gone, the boy left on a journey.

He walked and walked for days.
One day, the boy met the monster that went west.
"I have a name. It's a wonderful name.
And then the monster that went west said, "I don't need a name. I'm happy even if I don't have a name. Because we're monster without names"

The boy ate the monster that went west.
Even though he now had a name, there was no one left to call him by his name...
Johan.
It's a wonderful name.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, June 17

Lo5

In the mood for Goodbye my Love by 8eight

Lo5 things that I want at this instant (6:10pm MYT)
1. Starbucks' Hazelnut Hot Chocolate
2. KFC
3. Time Off
4. My friend's book
5. Extra sleep

Lo5 things I want to do at the moment
1. Singing loudly in the middle of the office
2. Blog
3. Write short stories
4. Dance to 2NE1's FIRE and 2PM's Niga Mibda
5. Drive to the nearest KFC

Lo5 thing I have to do against my will at the moment
1. Macro
2. Refrain from taking short nap
3. Pretend that I'm in a really bad mood
4. Not imagining the succulent KFC chicken
5. Stay awake

Lo5 I wish for at the moment
1. All my good buddies to sign up for Twitter and be active
2. Powerful yet affordable internet connection at home
3. Megaupload not being shitty when I download the dramas when I get back from work today
4. Half-day leave
5. World peace

Lo5 things I will do after typing this
1. Lock my PC
2. Go to the washroom
3. Go to the cafeteria after that
4. Get one piece of fried chicken
5. Eat that fried chicken

(At this time of posting, I'm eating that piece of fried chicken.. yum!)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, June 11

Bleh~

In the mood for Juliette by SHINee

bantering bantering bantering
babablacksheephaveyouanywool?fancyyouasked,sir,whenyou'retheone'smakingmecold.

The answer to why I don't blog as much as I previously do:

THE Twitter.

I'm not expecting anything, but if you do wanna follow my updates, follow me on Twitter =] My username is dybb. Introduce yourself, and I might follow you back =]

Ok. Now, since I've already started an entry, lemme just continue typing.

1. I have a new hobby now - knitting. Ya btol, knitting. Okeh la, takley nak consider hobby lagi. I just learned the very basic of knitting. And on my way to produce a decent-sized coin pouch. Yay.

2. Semalam lepas balik keje pegi la pam tayar kat stesen minyak P berhadapan sekolah antarabangsa kat Ampang tuh. Masa pam dua tayar depan tu ok je. Tuptup bila pam tayar belakang sebelah kiri, makin lama makin kempis. Bengang giler aku. Nasib baik la ade stesen minyak M dekat2 situ, dan juga yang kempis tu tayar belakang. So dengan berhati-hati (kot) aku pun drive le ke M. Sekali pam letronik dia pun takleh pakai. Alhamdulillah ade pulak pam oldschool dekat sebelah dia, so in a way I don't have to drive yet again to another petrol station nearby. Dah abih pam tu, aku pun drive le ke rumah. Sekali hati tak puas, so singgah la dan mengepam balik kat stesen S. Bila dah puas hati, singgah kat stall Hassan Burger kat depan 7E kat BBAmpang dan membeli burger oblong.

3. I'm so through updating daily pics on tumblr. Bukan ape, I don't have the camera and the sceneries and the will. So, I'll put this statement on tumblr afterwards. And only upload a bulk of pics at a time. So in a way aku meneruskan la jugak koleksi gambar-gambarku ituh, cuma tak daily la.

4. Emmm tu je. Can't think of anything else. Other than waiting for my iPod kwakwakwa yeah I know last time I said I don't want any iPod. It's just a matter of change of taste.

Over to you, Scottie.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, June 1

Just for The Sake of Updating

In the mood for Insomnia by Wheesung


It's 4am++. I was going to retire for the day (again, for the second time) when I saw the link to his blog (his name has to be protected in order not to be suntuted by him later when he sees this entry iuaheoiaehiheoaiue :P).

After knowing him for a while, I really, really thought his spoken English is flawless (compared to mine). And I had some WTF moments where he publicly mocking my pronunciations and such - it's not like English is my mother tongue or something, so for me it's kinda acceptable la kan. SO when I saw the link to his blog and read his entries, I was like, OMG the façade. Lucky he works in a call centre, answering calls (duh) and don't need to draft replies to important correspondences. And it's not like he wrote articles for the daily news.

Nobody's perfect, right?

And it's not like my written English is waaaayyyy much better than him. But there's this thing call SPELLCHECKER. Use it.

In another limelight, my (cousin's) cat Montel and her four kittens (the fifth one passed away that very morning) has left the premise until further notice. It's kinda sad to see her go, with all her adorable-but-sickly second-batch kittens, after three? four? five? years taking care of her.

She was a good cat, almost all the time had her business done where it supposed to be, being sweet and all. But to take care all of her bushy kitties is really a hard work, especially for my sis Chea, since cleaning them would be very tiresome as they're still small and don't know how to dry themselves after baths. It hurts to watch every time my mum bathe them; she did not towel them dry like she supposed to do. And they'd shiver until one of us took them upstairs and blow dry them up

And so, I (on behalf of my sibs) wish them happy life with Montel's rightful owner.

Okay, time to wrap it up. Will story about my friend's new-found happy life later.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, May 15

Kebosanan

WMP playin' It's You by SuJu

That is what exactly I am feeling at this moment. It's not like I don't have anything to do, but then since I am going back in 2 hours time, I feel like it'll be a waste of time doing something that might be prolonged until EOD.

Sebenanye banyak aku nak taip... but then seperti biaso I'd rather do something else than updating my blog when I'm at home. Kat opis pulak, terasa macam nanti ade orang memerhati dari belakang. Not that I care.

And also, I haven't been updating my tumblr at all. So much for the idea of daily pics. Ah well. What I'll do later is take as many random pics that I can and do a mass update. The thing is, I don't take many pics as I used to. Not because I don't have the time, but it's just that I am quite bored using my phone's camera.

Which comes to the subject of buying a present for myself.

Masa besdey aku baru ni I didn't buy anything for myself, which is kinda sad as I do that every year ever since I received my first paycheck. Jadi, alang2 dah ade duit lebih baki servis kete hari tu (which I thought might reach over 1k), so I was thinking to get either one of these:
1. MP3 player. Might not be iPod sebab nanti nak kena install iTunes lak;
2. Kamera P6000 Nikon;
3. Henpon Lollipop - tunggu masuk M'sia;
4. Laptop kecik yang buleh masuk henbeg saiz sederhana.
Tapi before aku buleh beli semua ni, aku nak pegi ketuk kete dulu. Bape lama tah kemek kete tu, bapak aku pun dah tensen sebab tak terketuk2. Lepas tu, nak kena buat spek baru lak nih! Dah tak nampak dah. Apsal ek? Padahal baru je tahun lepas buat.

So, since dah nak balik kejap lagi, alang2 dah naik bas tu, buat spek skali la. Kan?

P/s - Menyampah plak nengok theme blogger nih. Nak tuka baru la nanti.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, May 5

May the Fourth be with you.

In the mood for Rollercoaster Love by JiSun

How was your 4th of May? Like any other usual days, huh..?
...

I would say mine would be a bit different from the usual Monday.

1. Slept late in the morning (about 7am++) to finish watching The Quiz Show (previous season) - I had to finish watching this there and then no matter what;
2. Woke up earlier than usual;
3. Had my car serviced after lunch hour (normally I'll have it done on a weekend morning);
4. Walked from the workshop to my house, amazingly, without any mengah2;
5. Had my car washed just before Maghrib. Well, it's included in the servicing package, so, yeah;
6. Went back home to have my Maghrib prayers (when I can actually go straight to Jusco AU2 and have my prayers there);
7. Went straight to AU2 after prayers, amazingly, without me mum babling(?) at me (which she normally does whenever I go out after Maghrib, even if the place is Carrefour just behind my housing area);
8. Went karaoke-ing on a Monday night (which was made possible by my colleague who's also working UK shift);
9. Left that shopping complex after midnight on a Monday night; and
10. Got back home and nobody was actually waiting for me.

I guess the force was with me.

Oh. Not to forget:
11. Typing this meaningless entry. --> masukkan je la sekali dah alang2 tak tido lagi ahahahaha :P


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, April 18

Pfbhttt.

In the mood for Peace, Love & Ice Cream (cover) by Younha

Whatever.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, April 17

These Brats.

In the mood for Again & Again by 2PM, 've been playing it again and again and again...








ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Three-Oh, Oh-Oh.

In the mood for doing nothing today

Yeah. It's here. Somewhat not that enthusiastic about it.
I hope I can manage to cross off the items in my list soon.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Again & Again

In the mood for Again & Again by 2PM

2PM is back with Again & Again! MV and lyrics after the cut.


LYRICS:
('mma romanize the lyrics later! yay!)

[준수] Again and again and again and again
[재범] Again and again and again and again

[우영] 이렇게 왜 내가 또 너의 집앞에 또
서있는 건지 대체 난 바본지
정말 속고 또 속고 또 당하고 또 당해도 또
다시 이 자리에 와있는지

[준호] 내가 미쳤나 봐 자존심도 없는지
너에게 돌아와 쳇바퀴 돌듯이
이럼 안 되는데 되는데 되는데
하면서 오늘도 이러고 있어 no

[준수] Again and again and again and again
너에게 자꾸 돌아가 왜 그런지 몰라 왜 그런지 몰라
[재범] Again and again and again and again
너의 말에 또 속아 왜 그런지 몰라 왜 그런지 몰라

[닉쿤] 어쩜 이렇게도 바보 같니
내가 내가 왜 이렇게 된 거니
난 분명히 결심을 했는데 하고 또 했는데
왜 너에게 자꾸 돌아오는지

[준호] 내가 미쳤나 봐 자존심도 없는지
너에게 돌아와 쳇바퀴 돌듯이
절대 안 볼 거라 볼 거라 볼 거라
하면서 다시 또 이러고 있어.

[준수] Again and again and again and again
너에게 자꾸 돌아가 왜 그런지 몰라 왜 그런지 몰라
[재범] Again and again and again and again
너의 말에 또 속아 왜 그런지 몰라 왜 그런지 몰라

[찬성] 넌 대체 어떤 약이길래 끊을 수가 없어
나도 몰래 자꾸 너를 그리워하고 결국엔 또 찾고
나쁜 여자인줄 알면서 난 또 널 품에 안고 사랑을 해 보나마나 뻔히 다가올
내일의 아픔을 다 알고 있으면서 돌아서질 못해 결정을 못 내려

[택연] 젠장 나 왜이러니 왜 이 여자 옆에 누워있니
도대체 몇 번째 이 짓을 더 해봐야 내가 정신을 차릴런지
누가 좀 날 어디에다 묶어줘 어서 제발
Shes a bad girl I know (know) But here I go again Oh no

[준수] Again and again and again and again
너에게 자꾸 돌아가 왜 그런지 몰라 왜 그런지 몰라
[재범] Again and again and again and again
너의 말에 또 속아 왜 그런지 몰라 왜 그런지 몰라

belongs to JYP 엔터테인멘트

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, April 13

Tiga Sekawan

Playa's playin' Shalawat kat blog Bisikan Permai

Ada seorang kawan namanya Ah Meng
Dia juga berkawan,namanya Muthu
Kami berkawan baik, sama sedarjah
Belajar bersama, main bersama
Hey, hey, hey
Hey, hey, hey
Tiga sekawan

Soalan: Sape nama kawan lagi sorang tu? Jawapan di kotak komen.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, April 2

Fate was Playing April Fool With Me.

In the mood for not going to work at all.

010409 - Sigh.
Must've been one of the most hellish day of my life, starting when I left my house compound. I just wanna think that I might have forgotten to recite the du'a before leaving, and nothing related to first April whatsoever.

[All events happened on first April 2009]

Woke up late - well, I've told #2 that I'll be in late today since I OT'd last night. So I don't consider that a biggie. Went to the balcony and all clothes are dry - which is good since it'll not be left overnight later. All last night dishes were washed; only the cups used for breakfast left - still good. And since everything went fine, I've decided to leave early and drive safely (I have been guilty of road rages. Those rages really affect my gas tank and my wallet.)

And then it started. Just when I was at the T-junction (to get into the main road of my housing area), this one stupid asshole of a school bus driver kept on honking. I don't mind if it's really my fault, but since it's not, I did have this thinking of should I either stay and not get into the main road, or should I just comply and keep quiet. (It just came across my mind, wouldn't it be funnier and my day less hellish if I actually honk together with that asshole, just for fun's sake?). And so I complied - complete with angry words coming outta my mouth.

And then, along the way from my housing area to the office in KL, it seems like I had a bunch of pigs (fig.) lining up in front of my car - right until I've reached the dreaded parking lot. How awesome. Luckily I arrived around 30 minutes to work - about 1/2 an hour earlier than I'd expected. Maybe since there were pigs around me, I'd become more like Darth Vader on the road (don't ask how D.V. can be related to pigs) and that made me arrive quite early than the stipulated time.

Got into the office, tag's working fine. Got into my seat, switched on my PC. Logged onto the email and the office's IM. And suddenly, that vermin (see previous post) IMed me. Bad news - whenever she IMed me first, it'll always be bad news, since she normally doesn't actually IM me for fun. And she asked me to do her part of work. Hating her in the first place is one thing, but then I actually know how she works everyday - and I don't actually approve the way she does it. Her asking people doing her part of work does not means she has lots of other things to do. She wanted me to understand her situation, but how can I do that if she doesn't understand mine? The thing that she asked me to do - I was not fully trained on it so I am not confident enough to do that without any person to refer to in front of me. And the nerves she got! Maybe she thinks me going to the KL office is just for fun, every time.

I get very emo'ed by that, and tried to contain my anger. But it just so happened that that lousy system I have wasn't working well, and I clapped my hands hard (once) in anger. #2 was surprised, and just before he got to ask me what happened, I left my desk and went to the break out area. Oh the agony. But I consoled myself by saying the vermin just asked for a hand. And that thing she need me to do was urgent, and she was 'so occupied'. After cooling down I just told her that I will help, but I'mma bug her with all my might. She said OK. Cool. #2 kept quiet.

Work, work, short presentation about the enhancement scheme, work, bought some chocolates, work, then lunch hour. Me, Miss Always-me (MA from now on) and the wedding singer (WS) walked to a fancy fast food chain in the heart of KL. The seats we always choose were reserved, so we have no other choice but to move somewhere... um.. quite near to those seats. Ordered, talked, talked, then I made my move to the loo. Just as I turned, I fell down. On the floor. On my knees. My knees weren't hurt but my pride was. Ceh. I can only manage to keep my cool. Again.

Then on my way back to the office, I fell again. In the middle of the road. This time I sprained my ankle. Guess my shoes are playing games with me, something like "Ooh there's a hole! Let's see if we can walk on it without falling down.". It hurts big time. I was actually limping on my way to buy a 20-sen pack of ice from the cafe vendor, and the way back to the office. Thanks for being considerate, MA and WS. I really appreciate your kindness for letting a limping person by herself, being friends and such. I really do.

After #2 finished his meeting with the Great Shambalah, he asked about what had happened earlier in the morning (reminder: We're working in UK shift, so 'morning' means 3pm - 6.55pm), and I said the vermin asked for my help and that's all. Then I told him I sprained my ankle, just for the sake of telling. And he just gave me a smug face. Ah, why bother. When the IT guy came to fix MA's PC (she was at a manager's place), I had asked #2 for the extension to where MA's is, but he said he dunno. Since MA advised earlier to tell the guy and the Grand Shambalah that she's at that place - without giving any extension - I actually walked to that place. Maybe #2 saw I was limping badly then, he quickly asked some people nearby for the manager's extension. But as that place is, like, 30 steps away, I just walked, limping or not, didn't matter. Dunno whether #2 felt guilty or not. As far as I am concerned, I wasn't concerned.

And now, the highlight of my day. I've decided to do that vermin's work after all. So I IMed her, asking for stuffs and some help. AND SHE'S ACTUALLY PACKING TO LEAVE. AT 11PM WHEN THE SHIFT SUPPOSE TO END AT 12. AND JUST BECAUSE SHE CAME IN AT 1.30 AND NO MORE THAN THAT. AND I WAS THE ONE WHO HAS TO DO HER FRIGGIN URGENT WORK WHEN I HAVE SEVERAL OF MY OWN TO DO. I cried. Anger caught me there and then. I rushed away from my desk to the break out area, only to find out there was a couple of ladies discussing work. Damn. No place for me to cry out all the angst inside. I made a short round the floor, then back to my desk. Poured my dissatisfaction to #2. Just because he's my boss. I didn't expected anything from him, just wanting him to listen. Blablayadayada. Day ended.

And somehow (minus the part where I had to wait for this another unfavorable person - but that's another story) after the clock stroke 12, I felt like my life has returned to normal with the exception of my swollen feet. Truly, it must've been all the April Fool vibes being concentrated towards me that eventful day.

Am now thinking to come in late later today, if not taking EL.

Not being rebellious, but the swollen feet is kinda blue (lit. & fig.) at the moment. If I can't even walk to the loo, how can I press the clutch pedal on my manual car?

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, March 29

Escape Route Needed.

In the mood for 8282 by DaVichi

I'll have my long awaited core leave in two weeks. The problem is, I don't have anywhere to go.

I've asked Fadx to join me to go for a vacation, somewhere overseas. She said, no money (since I said "Let's fly with [insert low-cost airlines here]"). Too expensive. Over her budget. Same goes with local destinations. ( _ _ )..........o

So now, I plan to go alone. Need to escape from the hectics of life (including the ones at home). I'm planning for Labuan. o(>▽<)o

Anyone can suggest where can I find cheap hotels around that area? Motels would be fine too, but not travelers' hostels or something like that. I need privacy, and at the same time I want to be near the beach. I wanna take lotsa pics, but don't want to be in a tour - I'd like to tour alone. Or just lazing around near the beach. But that would be much cheaper if I don't fly, so yeah, I'll drive around the island by myself.

Wait. What about the weather then? (〇_o) Would it be raining like hell during 10-13 April? That would be bad, wouldn't it?

Is the weather near Desaru be as bad as in KL? I'll go there instead lah. Driving also ok. (((p(>v<)q)))!!

So now, I'll have to decide on whether to go to Labuan or Desaru - and I need your help for the escape route. Might post the result later... Within a week I guess.

Eh Anne kalau aku gi Penang buleh dak aku menetap kat rumah hang? Eh kalu aku lepak je tak beh la pulak kan... so takpelah ahaks (^_−)≡★

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, March 24

... And Now is the Time for a Short Commercial Break.

WMP playin' nothing. Azan Subuh kat luar.

True, I've been neglecting this blog for quite a long time.
Blame it on BOF. Ha Ha.

The truth is, my life is kinda hectic these days. So many things to do, so little time. True, each of us gets 24 hours each. But does every single person uses those hours accordingly? In my case, no. But even I was given more hours than others, I'm sure life won't be less hectic than it currently is.

Recaps:

# Lack of rest. Blame it on BOF.
# Two interviews in a month. Both failed.
# Too many album releases within the first quarter of this year. Haven't got the time to review them all. Again, blame it on BOF.
# Bought 3 books and lost one on my way to work last three weeks. Was thinking of throwing that missing book away anyway. Wasn't expecting it'll leave my hands that fast. At least lemme read 1/2 way.
# Negligence towards my daily duties. Must. Stop. Now. Now. Get it. OK.
# Plans to be executed - right after the tax season. If by then I haven't got what I wanted.
# Bought a new modem. And not satisfied. Just because my last ADSL modem doesn't need any power supply. At least I felt the connection was somewhat faster than this one.
# Scars on m face. Hideous ones.
# He sang to me. But I didn't feel anything. Well actually he only sampled his songs. Yet he's the first to strumming on his ol' banjo to me, and I wasn't touched.

Enough recaps for now. Can't think straight right now; need to hit the sacks. End of commercial break.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, March 10

Sorry Sorry

In the mood for Sorry Sorry by Super Junior, giler addicting lagu nieh!

Last week, that vermin named Karamel did something that pissed me off big time. For the previous weeks, she had been going off early for several times without me knowing (which is not the source of my.. piss), and Bos#2 sent her an email to tell her last Wednesday to advise me every time she wanna leave early. And I said thanks to #2. And I was cool.

So, Thursday came. By the time I came in that day, she should've read that email. And realised that I was also included in the TO list. But, as the day gone by, she did not even acknowledged the email #2 sent (to me la, not to #2). I dunno why, but I was the very berry pissed off, but I didn't make it obvious le. No point, since she's quite an oblivious (if not ignorant) person.

So then it's Friday. I had requested for half day leave for that day on Wednesday, and #2 approved it. I made an effort not to inform Karamel about it, being a grudgy person and all. But somehow, throughout Thursday and Friday I gave hints that I'll be leaving early. The day went by as usual, until the time I supposed to go. THEN I purposely went to her place and told her I'll be leaving in a short while. She made a shocked face, not knowing anything about my half day. And I told her, "Didn't #2 told you? I THOUGHT #2 told you already." Smirks.

And so today (Tuesday), I did not speak to her about miscellaneous things at all (meaning, only work related things) since I was still teh pissed off. And just one and a half hour before she went back (she's on half day this time) she came to my place and said sorry.

At that instance, Sorry Sorry started playing in my head.

And being an Aries, my grudgy feeling subsided and I forgave her. And remind her not to repeat that in the future. Am I a good person or what? Gehhhhhh

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy