Thursday, December 27

Beating of a Lifetime

In the mood for Kau atau Aku by Ellyana

Stop-motion beatboxing



ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, November 30

Charming

Winamp playin' Han Buhn Do, OK? by CSJH The Grace

Aku ni tak pernah2 laa nak baca buku romance... sebab aku tak bape suka nak baca cite pasal this and that yang biasa dalam buku genre nih... sekali aku terjumpa la buku The Charm School by Susan Wiggs kat bilik adikku.. bila dah baca tu suka giler aku ngan cite ni!!!

Buku ni mengisahkan seorang pompuan socialite dari Boston jatuh chenta dengan seorang kapten kapal yang sungguh flamboyant. Setting dia sekitar tahun 1851-52 gitu, so buleh bayangkan la dia punye dressing whatsoever.

Si pompuan ni, Isadora Peobody, kire macam intan terpilih la... Family dia semua lawa2 dan accomplished gitew, tapi dia ni agak kurang cantik la pada pandangan mata masyarakat Boston pada zaman tu. Jadi untuk melarikan diri dari segala yang membuat dia rase tersisih, dia pun mengambil peluang keemasan untuk menjadi seorang translator di atas sebuah kapal yang menuju ke Rio.

Kapal tu pulak diterajui oleh kapten Ryan Calhoun, seorang yang sungguh flamboyant gitew. Dia ni sebenonye anak orang kaya, tapi dia sanggup meninggalkan itu semua untuk membebaskan family sorang kawan dia ni dari slavery. Jadi dengan kesibukkan dia nak mencarik duit untuk mencapai cita2, dia pun kire cam "takde masa" laa nak melayan si Isadora ni.

So bila dah set sail bermula la pengembaraan yang menarik... masa aku baca tu aku teringat kat elizabeth swann n jack sparrow... siap buleh terbayang lah kalau cite ni jadi mubie camne la setting dia. Isadora ni kire agak aktif jugak la atas kapal, sampai semua orang menjadi terpesona dengan character dia berbanding masa kat darat. Ryan dari memula tak suka sebab, ye lah, kapal kan "a guy's thing", lagi2 kapal kargo... bila ade je pompuan blend in dengan semua crew musti rasa tercabar. Tapi lama2 dia pon jatuh chenta (tapi tanak admit lagi la).

Bila dah sampai kat Rio Ryan pun coba meluahkan rasa chenta, tapi disebabkan Isadora ni kurang confidence (dan juga Ryan tau Isadora suka kat jantan lain) so bila taim lovemaking tu terasa seperti khayalan semata2 (diorang smoke weed dulu beforehand). Lepas tu mula la diorang rasa janggil nak berjumpa, tapi dalam hati masing2 tau dia dah jatuh chenta..

Bila dah samapi Boston balik, tiba masa untuk berpisah. Isadora pun bersiap2 la nak pergi ball terus dengan berpakaian serba sombre, tapi suddenly semua crew dengan ikhlasnye tolong dia siap2 dan jadi seorang wanita tercantik. Masa Ryan antar dia naik coach nak gi ball, sempat dia cakap ngan Isadora yang dia memang betul2 chenta, then kissed her. Isadora pun gembira sangat2, dia tak bertepuk sebelah tangan. B4 dia pergi, Ryan cakap dia akan jumpa Isadora kat ball. Tapi tunggu punye tunggu, tak datang2 jugak Ryan tu. Isadora pun panik. Then sampai la berita Ryan and the crew tenggelam bersama kapal ke dasar laut. Abih hancur luluh hati dan perasaan Isadora. Kehidupan dia lepas tu macam zombie je.

Sekali satu malam kat satu ball ni, tetibe je ade satu geng berpakaian pirates crashed the party. Isadora memula tak percaya, tapi bila dah kompem ketua pirate tu Ryan dia pun jadi gumbira sangat2. Diorang pun lari dari ball tu happily.. dengan bakal cahayamata. Fin.

Sore ja, my conclusion is, the story is really charming and enjoyable. Bak kata review kat belakang buku tu, "...an irresistable blend of The Ugly Ducking and My Fair Lady."

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, November 25

Konsert Lubang Sinki: "O" Live (3/4) in Malaysia

In the mood for watching Shin Domoto Kyoudai


Hahaha... pegi konsert lobangsinki lagi aku ni.. Kali ni konsert TVXQ: The 2nd Asia Tour. Macam tahun lepas, malas jugak nak pegi.. Tapi since adek2 ku dah beriye pulak nak pegi, well, why not rite?

Konsert start on time (kot.. tak ingat) pulak tahun ni... baguih la. Tak de la tensi duk statik pulak macam tahun lepas. Tapi since tahun ni duk dekat free seating punye tempat, agak tensen la bila taim nak masuk tu, maklomlah nak book tempat yang buleh nampak jelas. Hmm dapat la jugak tempat yang strategik, tapi tak de nampak muka bebdak tu la.

Kalau tahun lepas diorang masuk dari ataih, tahun ni masuk dari bawah pulak. Bawak lagu ape tah tajuk dia, macam lagu anime tu. Tak live la. Expected wat, sebab lagu laju. Bila masa tah diorang bawak lagu laju (yang sambil menari secara beramai2) secara live dak? Well, Japon punye lagu buleh tolak tepi la. Tapi... agak kechiwa sikit sebab Yunho tak nari bersama2... sebabnye kalau tak salah aku la dia sakik belakang b4 konsert depa kat korea lagik. hmm...

Hmm susunan lagu pulak aku tak ingat la pulak macam tahun lepas... tahun lepas tu mebi sebab aku teruja sangat kan, 1st time gi konsert live. Tapi yang aku ingat ade la diorang buat macam akuarium, jatuh tenggelam lepas tu ade yang selamatkan pulak.. cantek diorang buat camtu. Kalau nengok dari jauh (maksudnye tak nengok dekat provided screens) nampak cam real pulak, sebab ade siap dengan efek buih2 keluar tu..

Banyak jugak la beza dengan tahun lepas nyer konsert. Antaranya ade solo performance, semua orang nyanyi. Miki ngan changmin nyanyi lagu omputes. Yunho perf dance, tapi tuhan je tau betapa kontrolnye dia tahan sakit. Hah. Dalam semua perf solo aku paling suka Junsu punye la, so energetic. Siap ade air hujan (buatan) turun atas dia. Jejung seperti biaso suara power.

Perbezaan lain ialah tak de penyanyi jemputan buat perf sendiri can suju tahun lepas. Yang ada sorang pompuan (sape tah nama dia) buat perf timeless ngan Junsu. Oh ye dan dia nyanyi part boa dalam triangle - the 3nd perbezaan - tahun lepas versi pendek punye yg takde part pompuan tu.

Then, almost 3/4 of the songs depa nyanyi live. Yang laju2 mostly bunyi macam miming sebab takde bunyi miki semput muhahahaha :P~ Kudos to their effort this time.

Next one was... ade lagu HiYaYa!!!! Tahun lepas takde!!! Agak terkilan jugak la sebab lagu tu depa nyanyi lepas kitorang blah dari seats, kononnye nak balik awal la.. But then serunduts jugak sebab ade kan.

Maybe ade yang terbaca aku punye entry tahun lepas n sampaikan kat depa kot.. sebab tu ade solo perfs n HiYaYa harharhar! All in all a bit ok la from last year.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, November 22

Mianhae, Nomu Mianhae...

Winamp playin' One-Eyed Fish by Ji Hyun Woo

hmm harap di hati nak kongsi vid lagu ikan emas mata sebelah ni... sekali bila dah post dia cakap vid unavailable pulak.

takpelah. kongsi lagu classical pulak.


Edward Grieg - Peer Gynt: Suite No. 1, Op. 46: IV. In The Hall Of The Mountain King (Alla Marcia E Molto Marcato)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, November 17

Cerita-ceriti

Winamp playin' Track 9 of an unknown album

hmm... semenjak blogger ni di block di opis, daku pun malas laa nak mengupdate. bukannye tak buleh nak update dari rumah, tapi dah asyik balik rumah nengok dvd or crunchyroll je keje...bila nak mengupdatenye kan? dah tu elok2 je dia block taim aku tengah nak rajin mengupdate... hahahampeh.

nak ceritera pasal annual dinner hari tu kah? hmmm.... hari tu datang 2 jam lambat (kes bangun lambat dan mekap fadi tak jadi la ni... heh). tak dapat duk ngan bebdak team aku sebab kitorang 2 org, tempat ade 1 je pun. tapi ok la jugak sebab ex fadi ade kat meja sebelah hahaha. lepas tu kat tempat budak fd pun takde kosong (janji kosong sungguh... binchi kawan ngan orang cam ni). alhamdulillah ade tempat kosong dekat kawan fadi nye meja. and then masa kitorang duk tu, elok2 je diorang serve appetizer. belom makan lagi diorang ni sebenarnye.

sambil2 makan main course tu (lauk ok la... buleh tahan) nengok la performance dekat stage (meja kitorang ni sebelah stage je..). perf pertama yang keluar... drag queens!!! nasib baik la duk tepi, so tak nampak sangat. tapi geli jugak la nak nengok dari tepi pun. lepas tu baru la start battle of the bands... heh tak sedap pun perf yang pertama tu. lepas tu sambung balik drags, lepas tu band lagik. 2nd band ni ade tok.. haha budak yang main guitar masa aku perf untuk RNR dulu. fuhh pakai sejibon macam mamat rock kapak. tapi main gitar beh la.

then aku n fadi kluar dari hall, pegi toire kat tingkat ataih. muhahaha beh giler sebab kosong je dalam tu. so buleh la aku mengejas kain yang ketat nak mampos tu dan juga membetulkan tudung yang senget. lepas tu kitorang masuk hall balik, jumpa2 ngan orang. aku ade la jugak mencarik pompreng tu nak nengok baju dia seksi mana, lepas tu si dodi cakap dia pakai sopan giler, siap bertudung tu. ghopenye bawak bf dia skali. dengarnye bf dia ustaz. paie kot. then masa aku jalan dari meja team aku nak kembali ke meja aku, fadi la cakap lokasi pompreng tu kat mana. tapi aku tak nampak la jugak. lucky her lah. haha.

lepas 2 jam kat event tu, kitorang blah, gi tuka baju, pakai baju kebanyakan balik. lepas tu gi minum ice blend kat dome cafe klcc. heh. begitu la alkisah.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, November 9

KEBOSANAN!!!!

In the mood for Chicken Cordon Bleu (tak pedulik la ejaan dia)

KEBOSANAN!!!!

Hmmm kenapa laaa items aku untuk diproses ni belom masuk lagi??? giler bosan ni, tak tau nak buat ape. last2 blog. tapi idea nak blog pun tak de. grr grr

esok ni annual dinner. jadi balik kang nak kena tido awal pulak supaya buleh bangun awal dan pegi meneman fadx mekap. aku tak de la nak mekap2 ni... pakai je mekap sendiri dah. muhahahaha.

big possibility pompuan yang aku tak suka tu pun ade kat sana, walaupun dia last day hari ni. haha ingat bes sangat la dia tu. ari ni pakai sopan sket (baju tutup punggung). tapi esok ntah la.. dengar2 last year pakai spaghetti strapped dress. tahun ni pakai lagi daring kot. nak kasi "good" impression kat jantan2 kat sini kot, let them see what they'll miss (will update on this tomorrow after the event hahaha :P)

hai... kebosanan sungguh.

bosan pasal item tak masuk lagi la ni. bukan pasal pompuan tu. takde makne nye.

(main ketuk2 jari kat meja jap)

oh ye. dah bosan2 ni baik daku buat 4-4-4-4 meme yang telah ditagkan oleh anne several months ago.

Four jobs in my life:
1) daughter to my parents;
2) sister to my siblings;
3) good friend to my good friends;
4) humble servant to The Creator.

Four countries I’ve been on vacation:
1) only
2) in
3) my
4) dreams.

The truth is, haven't been to any other country for a vacation! Oh, except France, and that was for 1 2/3 day. Rushing giler. Takleh gak nak kira vacation tu... I consider that as a lawatan cik dibah only.

Four of my favourite food:
1) ramly burger. 10 on the YUM scale.
2) nasi beriani gam - Johor mali!
3) nasi ayam linda onn - sedap dimakan begitu saje! yup, even without the chicken!
4) laksa. tak kire la laksa penang ke laksa johor ke laksam ke... janji kaw.

Four places I’d rather be now:
1) home
2) in a jacuzzi
3) in a new house
4) in a new car

Four friends to tag:
1) cik charon
2) shariza
3) anis
4) kran - wehh apdet la blog kau... ni balik2 entry paling recent pasal mommies' day.

well... guess that's about it. for now.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, November 5

Kau Lupa Janji

In the mood for Kau Lupa Janji by Jamal Abdillah

...Ni gara2 dengar lagu click five la nih...

Kau katakan kau menyayangi diriku
Ku percaya segala kata-katamu
Apa saja kau hajati
Aku cuba memenuhi
Kerna ingin menjaga hati

Kau katakan biar apa pun terjadi
Kau dan aku sama-sama menghadapi
Paras rupa bukan ukuran
Bila hati dah berkenan
Kernamu rela berkorban

Aku selalu memikirkan masa depan
Antara kita berdua hidup bersama
Setiap kali ku lahirkan hasrat hati
Kau pintaku memutuskan perhubungan

Sejak itu ku tak pernah kau kunjungi
Teman barumu lulusan luar negeri
Berkereta sana sini
Diriku tak kau kenali
Mudahnya kau lupa pada janji

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, November 2

It's a Nice Day to be Alive

In the mood for Into the New World by SHSD

Balik keje semalam:
1/ kena naik cab.. tu kire biase la.
2/terlocked luar rumah sebab ade kunci patah dalam mangga grill pintu. alhamdulillah pintu & grill sliding door tak kunci.
3/ tak jumpa playar nak cabut kunci tersekat dalam mangga. alhamdulillah buleh cabut guna jari je walaupun dengan sepenuh tenaga mengorek dengan lidi supaya terkeluar sedikit.
4/ kereta ibu park dekat sangat dengan cabinet kasut, susah nak lalu sebab ade pasu bunga. alhamdulillah pasu tu agak senang nak di alihkan.
5/ bau tahi kucing yang mega kuat dalam rumah dekat dengan meja makan. buat tak tau je.
6/ suis peti ais buat hal lagi. habis cair eskrem. alhamdulillah tak yah makan eskrem tu.
7/ lutut makin menjadi2 buat hal. ingat nak kena buat check up lah.

Bangun tido:
8/ banyak betul alatan dapur nak kena basuh. padahal yang bersarapan pagi tu 2 orang je. lari timing. alhamdulillah fadi drive ari ni.
9/ 2 bangkai tikus depan rumah. dah jadi satu lagi keje nak membuangnye. lari timing. alhamdulillah fadi drive ari ni.
10/ sampah kat dapur punye banyak. alhamdulillah tak de maggots, n oso dah beli plastik besar supaya buleh angkat sekaligus.
11/ bau tahi kucing yang mega kuat dalam rumah dekat dengan meja makan ade lagik. buat tak tau je.
12/ suis peti ais buat hal lagi. nasib laaaa kalau ikan2 ayam2 dari 2 3 minggu lepas rosak semua. malas nak layan. biar jadi pengajaran.

On the way to work:
13/ sakit lutut makin menjadi2. Kena amek lebih kalsium kot..
14/ Kat ampang point ade jual dvd murah... dvd yang beli hari tu rega dia dapat 38. yang dijual kat amp pt nih 36.90. rm1 pun berharga woo!!
15/ Takleh nak tido dalam perjalanan ke opis sebab menumpang fadi kan. Maksudnye, kalau naik keter lagi cepat sampai, gitu lah adenye.
16/ Tertripped dekat divider jalan. Abih seluar kotor.

Masa kerja... perkara biaso je. Mamat depan ni datang lambat, item lambat masuk, system problem.


What made my day was... just now I was informed that I got the post I applied about 2 months ago. Alhamdulillah.

It's a nice day to be alive.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Yawn...

Winamp playin' Lies by Big Bang

"... and I'm so sick of love songs... and I hate 'em love songs... memento of ours... GOJIDMAL!

ces. elok2 je aku nak tido, gatal pulak nengok crunchyroll kot2 ade music vidiu baru. sekali ade pulak la perf lagu Lies by Big Bang nih. pastu klik. pastu suka sebab vid dia hi-quality. argh!!! I'm a sucker for HQ vids! so.. suka la. dah nengok perf tu, nengok perf lain pulak (lagu yang sama la)... siap nengok lirik dia betul2 lak tuh... huhuhu.

anyhows, dah elok2 segar ni, ingat nak sambung nengok kuitan... tapi karang tak leh nak tido pulak. so teringat pulak nak update blog... jadi ni la resultnye.

ari tu adekku cia memborong vcd dan dvd dari kotaraya... giler punye borong sampai rm200 abih. beli cite ape?? hmm beli trick, trick2, trick3, kekkon dekinai otoko (ingatkan omiai kekkon... hahahaha :P), hanakimi, dan juga yamada tarou monogatari. gilerr tul. tak pernah la memborong sampai rm200 nih! rm100 tu penah la.. tu pun gatai membeli. sayangnye 2 dari cerite yang diborong tu tak beh - yang diborong sampai rm100 dulu tu la. yang sampai rm200 ni semua beh! harharhar macam bebudak je aku nih :P

sebab itu juga lah daku seperti malas nak sambung nengok kuitan secara online... tapi bila pikir karang tetibe je cite kuitan tu kena licensed kan dah takleh nak nengok lagi... dah kena sewa pulak (maleh la nak beli..) maka dengan itu aku meresolve untuk mengabihkan kuitan dulu... maklomlah cd2 ni kan buleh nengok bebila masa, bukannye ade tamat tempoh sewa kan harhar.

hmm ape lagi... rasenye tu je la kot for now. dah start ngantuk balik dah ni.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, October 30

Update Ntah Pape


Winamp playin' Zen Me Ban by S.H.E

Hmm... daripada mengupdate blog ni dengan mende2 yang aku sendiri pun malas nak baca, baik aku update merapu2. kan kan kan muhahahaha :P

mulai hari ni... well, isnin actually :P my shift dah tukau jadik 4pm-1am. sempena berakhirnye daylight savings di negara penjajah. jadi dengan itu, sampai ke rumah dalam kul 2 pagi. kalau tak nak terlepas solat subuh, berjagalah daku sampai subuh. dah tu lepas solat subuh bukannye tido terus, lagi2 kalau pc/leptop ni tak ditutup sebelom solat subuh.

sebenarnye pada waktu menaip blog ni, aku tengah load citer jepon bertajuk 'Kuitan', yang membawa maksud 'detektif yang asyik makan'. bila dah abih load nanti (load kat crunchyroll), buleh la aku tonton sambil melipat kain, dah alang2 nak berjaga sampai subuh kan.

perihal status mengejas template ni pulak, nanti aku nak letak links ke webbie yang daku suka singgah. mmg la senang je kalau nak letak blogroll punye link yang daku pakai dulu, tapi karang takut ntah ape2 pop-up pulak yang keluar (macam sebelom ni la).

emm kalau ikutkan hati nak je buat review cite 'King and the Clown' dan 'My Tutor Friend' yang daku tuntun semalam (dan juga review hanakimi versi taiwan vs. jepon, dan juga oh soo jung)... tapi tu maybe lah masa rajin kang.

emm ok leh dah abih load dah cite kuitan nih. nanti rajin2 update lagik. bersama ini saya sertakan MV Koda Kumi - Last Angel (ft THSK) (subbed). Enjoy.

[edited 11-Nov-2007]

Oleh kerana link ke vid di atas telah diremoved, bersama ini saya sertakan vid lagu kegemaran saya yang dinyanyikan oleh orang lain.



ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, October 27

Dah Tukau Template.

If that's not obvious, I don't know what is.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, October 23

Hasrat Tertangguh.

In the mood for Lies by Big Bang.

Dah seminggu lebih dah aku menangguhkan hajat nak mengupdate, baru sekarang la ade masa. Well, semalam lagi sebenarnye. Emm, buleh jugak sebenarnye nak mengupdate masa weekends, tapi oleh kerana agak busy sket membuat kerja2 suri rumah n menuntun anime, so kire tak de masa la.

Memula sekali,
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Di sini saya ingin meminta maaf di atas segala yang kurang dan kureng, dan juga yang terlebih dan overrrss.

Cakap pasal mintak maaf ni, dah masuk 2 bulan syawal aku membinchi itu budak. Susah nak maafkan orang kalau dah terlalu binchi sampai over the max (camne tu? kire kalau dalam graf garisan, garisan dia mencacak keluar dari border menuju ke infiniti. camtu la).

Cite tak beh pulak:
1/ Baghal depan aku core leave, masa tu la nak banyak masalah, system problem lah, salah data feed lah, trainer n sitikus cuti lah, tak de point of referral lah, macam2 ada.

2/ Sebelom raye, my brader gatai nak main langgar bontot merc pulak. Termasuk dalam pakej melanggar divider jalan sampai keluar airbag. So aku takde means of transport dah! (Sorry aa Faa, Fadie... aku takleh nak join korang kluar dah unless kalau sanggup kutip dari rumah. Harharhar)

3/ "Berjodoh" dengan sibuntut ni ke mana saja daku berada. Balik2 nampak muka dia yang sungguh tepung itu.

4/ PC kat rumah tu dah takleh nak masuk windows langsung (dulu still buleh walaupun ade problem big time). Abih segala resume dalam tu. Dah kena buat baru. Ntah bila tatau la.

5/ Sandal SRLee kesayangan aku ranap kat tapak. Tak dapat diselamatkan lagi.

6/ Si Hitam kencing atas katil aku, sampai sekarang ade lagi bekas, cuci la bape kali pun.

7/ Keje suri rumah aku soranggggg je buat (tolak masak dan basuh kain. Kire hidang (taim wiken), siap meja (taim wiken), kemas meja, basuh pinggan, sidai kain, angkat kain, lipat kain, gosok kain aku yang buat. Kadang masak (taim wiken) pun aku jugak).

Okeh malas dah nak pikir balik ape lagi yang tak beh. Yang beh pulak:

1/ Mimpi Sano. Hahahaha!!

2/ Mimpi in love. HAHAHAHA!!

3/ Turun 1 kg masa bulan pose. OK la tu dari tak de langsung.

4/ Lagi 1 hari je nak abih puasa enam, and tambah 1 hari nak ganti pose. Yay!

5/ Buleh minum soya balik! Yay!

6/ Sibuntut nak brenti keje sini dah. Yay!

7/ Berjaya figure out the rough idea camne nak buat keje si baghal tu. So kire next time aku buleh la buat sikit2 sampai betul2 pandai.

8/ Berjaya nengok dedua version HanaKimi and liking them a lot!

9/ Lovely Complex dah abih and I'm liking it!

Ade lagi... tapi MSG dah take full effect kat kepala ni.. sudah fenin daa.. So, might update summore tomorrow.

Oh, b4 I 4got, I'm thinking of changing the blog name in the near future, and the layout too. Just... FYI.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, October 5

Gempar

In the mood for Irony by Wonder Girls

Aku baru je tido for one whole hour when I heard kekecohan outside my house.. Memula dalam keadaan separuh sedar aku pun tensi la sebab baru tido kejap je, kat luar gelap lagi. lepas tu kecoh makin kuat. Aku pun cuak giler la... ingat ade earthquake ke ape. Dalam keadaan masih berbaring aku try la rase ade gegar ke ape... macam takde. Kipas pun tak senget2. Tapi kat luar still bising. Lepas tu aku terdengar mak aku menanye soklan kepada orang yang kat luar (dari balcony, luar bilikku), 'Dia masuk kat mana pulak tu?' Aku pun heran ah. Ape kaitan ayat di atas ngan earthquake? Lepas tu aku terdengar pintu+gril depan dibukak, mak aku kluar le kot. Aku bangun dari baring n kluar ke balcony. Nengok ade la dalam 20-30 orang kat luar tu. Tanye abohku, ape hal sebenarnye? Abohku pun tak tau. Then mak aku balik, cakap rupenye rumah jiran aku kena ceroboh. Hmm. In a way aku terasa lega la sebab bukan earthquake. Tapi cuak pulak pencurik tu lari ke mana, jangan masuk rumahku masa aku tengah tido sudah.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, October 1

toothpaste for dinner
toothpastefordinner.com

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, September 30

Forgive Me Anne, For I Have...

Winamp playin' Sembunyi by Misha&Andy

...forgotten to take a pic of my fave food yesterday... Maklumlah dah tiba masa nak bukak pose mana nak ingat nak amek gambar semua... So here i put the pic of my fav food, NASI BERIANI GAM, yang di curik dari flickr Selinz.


The reason why I didn't do the meme asap is... susah nak dapat woo peluang makan beriani gam yang mak aku sendiri masak, ape lagi nak beli sendiri kat restoren mana2. Yup i know there's this wonderful beriani gam restaurant near serdang/bangi (lagi dekat ngan uniten la) but then i don't think i have frens who likes to eat this kind of beriani.. dat's y lar. Takkan nak g sensorang je, tak beh le makan sensorang ye dak?

Ok then... what was the thing that i was suppose to do? oh ye, put the pic and write down some details. well, up there's the pic, now on to the details. Ni bawh ni aku kidnap from blog masak-masak:
For the uninitiated, nasi beriani/briyani is rice cooked with spices and ghee. The rice grains are fried with the spices and ghee to infuse the flavour. It's then cooked and served with various curries of your choice. There is a variation of the rice known as nasi beriani/briyani gam which is a Johor specialty. The word "gam" indicates a slightly gummy quality to the food served. To make the "gam" variety, the meats and rice is cooked seperately first and just before it's cooked completely, it is steamed together in a banana leaf and muslin cloth. This steeps the rice with the spices from the curry making it sticky and full of flavours.

dan gambar:

[fuhhh... air liur meleleh2 dengan hanya meletakkan gambar ni je... huuuu]

cukup!! takmo siksa jiwa raga orang nengok makanan dah bulan pose nih! huhuhuhu

tag lagi satu aku buat kemudian lah yer... taaa :P

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, September 27

Islamkah anda?

Rukun Islam ada 5 perkara:
1. Mengucap dua kalimah Syahadah;
2. Sembahyang lima waktu sehari semalam;
3. Puasa di bulan Ramadhan;
4. Mengeluarkan zakat; dan
5. Naik haji.

Jadi... bagi seseorang yang sengaja meninggalkan salah satu daripada Rukun Islam di atas tanpa sebab2 yang munasabah, bolehkah lagi dia dipanggil seorang Muslim?

Renungkanlah.

Sebagai peringatan kepada semua dan juga diri sendiri.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, September 21

Rumah untuk disewa

In the mood for main apps kat facebook

Salam..

kepada sesiapa yang berminat/sedang mencari rumah untuk disewa:

Lokasi: Damansara Damai
Harga: RM380 (boleh runding) - berlantaikan marmar, nice environment, lot tepi (tengok dulu baru bincang harga)
dekat dengan Petaling Paya, TTDI, Selayang, Kepong, dan yang sewaktu dengannya...
kemudahan: 5 minit ke bus stop, 10 minit ke sekolah kebangsaan, 7 minit ke Pasaraya D'Hati, 15 minit ke masjid, Maybank ade, kedai2 pun banyak, jalan pun dah elok..

sesuai untuk org bujang, baru berkahwin, dan yang ade anak sekolah.... :)

sesapa yang berminat, sila hubungi 016-237 5013 (tukang sampai mesej)

---[updated 23 Feb 08]
Mintak maaf yer.. Sebab iklan ni dah lama (bulan 9 2007... tlg tgk tarikh post yer), so rumah ni dah disewakan pada yang bertuah.. heh.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, September 13

Happy Birthday, Roald Dahl.

In the mood for PEACH by Otsuka Ai

To (the late) Mr Dahl,
Thanks for your wonderful stories.
Happy birthday.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Ramadhan al-Mubarak 1428


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, September 8

Fight Global Warming!

Winamp playin' Ikenai Taiyou by ORANGE RANGE




CareBadge |
Get your own badge!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, September 3

Lagu Kentut.

In the mood for Onara Taisou by Nodame-chan



ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Sunday, September 2

Cuti Cuti Sakit Kepala

Err... tags have to wait since I haven't got me pic of my fav food... yet. Bila tu? Tungguuuuu...

Selasa start core leave. Bukan la nak start selasa pun... tapi dah senin kena datang sebab si botak tu tak datang. Tapi bagus gak datang senin tu buleh ganti cuti taim lain. So hari selasa ni daku pegi meneman fadi ke membuat paspot. Dalam kul 1 bertolak dari ampang point, berjalan jauh only to find there's another (two) shorter route to that place. Jadi kire buang masa dalam 1 jam. My fault actually, for not remembering the landmark to the nearest route. Well I guess I can't match landmarks and routes at some times. Ok berbalik kepada cerita panjang. Sampai sana nengok2 faddx takleh nak buat paspot. Sebabnye dulu dia penah buat paspot, so nak kena ade paspot tu baru buleh buat yang baru. Better kalau renew je dak? Tapi dah lepas 10 tahun buleh renew lagi kah?

Lepas kechiwa takleh buat paspot that day, pegi lunch kat the curve. Pusing punye pusing punye pusing, kul 4 baru nak makan. Breakfast more like it. Lepas tu pegi kutip faa kat lrt kelana jaya, then pusing balik ke mutiara damansara, this time ke ikano pulak. Bukak pose kat kluang station (faa je la. kitorang yg lain tak pose). Lepas tu jalan2 lagi kat ikano and cineleisure. Sempat menengok kereta Persona dari dekat. Dah tu, balik ke rumah tumpangan faa (aheh). Cakap2 pasal trip booking last minute ke langkawi the next day.

The next day pegi langkawi. Yay!

Sampai langkawi dalam kul 8 malam gitu. Sewa kete and budget motel. Tepi pantai chenang! Tapi tak nampak pantai sebab malam hari. Lepas letak barang semua, gi makan. Pelagi, kalau dah datang tepi pantai tu harus la makan seafood. Dalam namploh hengget habis, 2 orang makan tu (aku g ngan fadi 2 orang je). Pastu gi round separuh langkawi - pegi ke kuah mengikut jalan panjang (persisiran pantai. Takde la betul2 tepi pantai pun). Muahahaha giler tul. Lepas tu jalan2 kat jeti jap, amek gambar dalam keadaan sekeliling gelap (sebab malam daa) dengan kamera telepon yang kurang cantek ni (well wat do u expect from a 2.0mpxl camera phone). Then dalam perjalanan nak balik ke kereta, ujan pulak. Redah ujan, terus balik motel. Mandi2, prepare for the trip tomorrow, borak2, fadi nengok cite mujer dia, tido.

Bangun je tengah hari dah. Siap2, kluar gi parasailing. Well fadi je sorang parasail. Nengok la vid pendek kat me life logger. Lepas tu gi terus ke cable car. Makan dulu kat fudkot geopark b4 naik cable car. Naik atas, menikmati permandangan, amek gambar, turun. Nak gi naik kuda, kuda semua dah naik lori. Nak gi telaga tujuh, dah nak gelap. Las2 gi tanjung rhu. On the way ke sana nampak la kilang simen yang bagak giler. Willy wonka's chocolate factory pun kalah! Lpas tu singgah jap kat pantai. Balik, ikut jalan tengah. Kire takde la keliling satu langkawi. Pastu gi berurut kejap. aku irut kaki je, fadi urut badan. Lpas tu gi makan itik goreng. Muaahahahaha. Fadi pun dah penat giler. Bukti: Belom kol 12 tghmlm dah tido.

The next day bangun 830 pg. Mandi laut!!! Giler beh sebab ombak besar2. Mandi lah sampai dalam kol 1030 gitu. Siap2 tu, check out, lepas tu gi makan lunch. Then gi airport jap, kompemkan flight betol ke delayed. Lepas tu gi underwater world, jalan2 dalam tu dalam 2 jam lebih, gi duty free shop sebelah tu, beli ceklat while fadi grabbed some shoes. Then aku drive sampai kuah, masuk jap langkawi fair. Borong ceklat ngan sotong kering bukan main lagik. Siap beli imitation "I'm not a plastic bag" anya hindmarch lagi, nak bawak ceklat bebanyak. Singgah jeti for a while before heading back to the airport. Tinggai keter kat parking lot, check in, lepas tu gi makan kat kenny rogers. Then sampai la masa untuk berlepas pulang ke KL.

Bersama ini saya sertakan vidiu seekor toitol nakal di underwater world.



ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, August 24

Tags. Tags. Tags.

In the mood for sipping an ice-blended hazelnut white coffee at Oldtown

.
.
.
Anne, I'll do them tags later okay? Earliest by next week (cuti panjang maa).

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, August 9

Gudbai Mai Fren

In the mood for Coffee Prince's OST

Saje la nak mengumpat ni... sebab rase tak puas hati sangat sangat sangat.

Ade la sorang kawan aku ni. Kita kasi nama dia Miss Y. Miss Y ni, tak ramai orang yang suka kat dia. Sebabnye ade banyak, salah satunye dia suka main cakap lepas je, lepas tu suka bangga2 diri, lepas tu suka jaga tepi kain orang lain, lepas tu peramah tak bertempat, lepas tu attention grabber. Lebih kurang kacam Mr X yang duk depan aku ni lah. Alah yang si baghal tu la.

Yang membezakan Miss Y ngan Mr X ialah:
1. Miss Y perempuan;
2. Miss Y lain dept ngan aku;
3. Miss Y cekap (dalam 98%) membuat kerja dia.

Genap sebulan yang lalu Miss Y telah menender resignation dia. Alasan ialah dia takleh keje ngan ass. manager (read: pengipas bontot manager) dia yang baru. Sebenarnye dia bukan nak sangat kluar dari opis aku ni. Tau sangat la. Kepoh je dari 2 tahun yang lalu, nak apply tempat A, dah antar resume tempat B, dah kena panggil intebiu tempat C (kes nak bangga la banyak tempat mengoffer keje kat dia tapi saje jual mahal). Jadi ass. manager (kita pendekkan jadi AMO la senang) dia yang baru ni la jadi pemangkin dia nak brenti. (Sebenarnye dia yang tak leh nak adapt ngan situasi baru, dah selesa sangat ngan AMO dia yang lama tu).

Dalam jangkamasa sebulan sebelom hari ini, beriye la Miss Y ni mengutuk dan mengumpat AMO yang malang itu. Dan siap plan, "nanti bila dah last day diorang nak buat pot luck ke nak makan ramai-ramai ke, aku tanak join." Fine.

Hari isnin: Makan kat Padi House. Cakap pasal pot luck yang teammates dia buat untuk dia, tapi dia tak datang pun sebab MC. Vahvahvah dia sungguh seronok la seronok.

Hari selasa: Makan dekat 2nd floor pulak. Sebab aku bawak bekal n dia pun bawak bekal. Cakap lagi pasal dia nak blah. Siap plan nak singgah opis aku nih bila dah start keje tempat lain, nak ajak makan sama2.

Hari rabu: Makan dekat Terminal. Plan la nak makan kat tempat jauh2 esok. Aku tanye dia, "Kalau teammates kau nak ajak kau klua makan sama2 camne? Alah kau pegi je la. Maklomlah last day, ni je la peluang diorang nak bermesra2 ngan kau" Dia buleh balas, "Alah tak de maknenye aku nak makan ngan diorang semua. Baik pegi makan dengan kau dekat Alamanda ke mana2 ke kan."

And today, her very last day: Petang tadi masa memborong coklat, dia beriye2 nak ajak makan kat Alamanda. Aku pun a bit anticipating la sebab aku nak kena membeli barangan personal. Sekali bila kul 7, dia tak de pun call extension aku. Dalam kul 715 dia datang, cakap "Sori dB, diorang ni ajak aku makan beramai2 la pulak, maklomlah ni kan last day aku kat sini."

Aku tak de la merajuk or bengang. Malahan aku dah agak dah dia musti akan pergi punye walaupun dalam sebulan yang lalu cukup membenci idea nak hang out ngan teammates dia. Just a wee bit of attention given by her teammates, terus wavered.

Kalau dah cakap tanak tu takyah la. Tapi kalau dah dasar cakap tak serupa bikin.

Alah bukan Miss Y tu sorang je kawan aku pun (pinjam ayat Kawan D - sila lihat tumblr (klik sini)). Harharhar.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, July 30

Majlis Sosial Bebdak Department Aku

In the mood for balikkkkkkkkk...

this thing happened last saturday. tapi baru nak post hari ni sebab lepas balik je dari function tu terus takde masa. busy busy busy manjang.

hmm wokeh cerita dari mula yer. sabtu lepas aku ade satu function di tempat yang berada lebih kurang 40 minit perjalanan dari rumah di hari lebuhraya mrr2 & kesas & silk kurang sesak. tempat itu berada di tepi tasik besar buatan manusia. aheh. nama tempat itu ialah kelab tasik putrajaya. :P (abih la kantoi dengan kawan2 seopis...heh)

sampai sana quite early. konon nak prektis (bagi yang tatau, aku kena buat performance pada itu hari). tapi bila sampai sana ape pun belom redi. laslas bila dah nak start function baru la buleh nak buat mock perf. tu pun satu lagu je.

event start lambat. puncanya ramai yang sesat jalan. maklomlah venue tukar last minute. kalau buat kat tempat yang dicadangkan memula tu kan senang. tapi tukar, alasannye ramai yang kate jauh sangat. hm. dah kasi dekat tak datang pun jugak. piirah.

blablabla mc2 bercerita. yang hebatnye mc perempuan sungguh la dull. tak enthusiastic langsung. terase seperti baik aku je yang jadi mc. tapi hmmm tak de punye depan nak amek orang cam aku ni jadik mc.

first perf by ass. manager. nari tarian buluh. ala yang lompat2 tu. takde la menarik sangat, tapi tak de la terlepas mata menengok kaki diorang ade sangkut tak kat buluh. kalau ade kan naye. tak pun musti ade orang gelak sakan.

lepas tu kasi reward. dah nama event pun rewards and recognitions.

lepas tu perf menari2. geng2 depa la. yang beh nye, konon theme tarian tu fusion. tapi macam lagi banyak depa punye style je. nari untuk lagu michael jackson yang depa guna tu tak jadi pon nari fusion. baik letak je "our traditional & modern dance". menyampah nengok depa meliuk2 macam ulo kena sawan. tapi ade sorang ni memang moves dia cun la. tak menyampah nengok.

lepas tu kasi cert zero mc pulak. aku ade la dapat jugak.

lepas tu makannn. tapi aku tak makan lagi taim tu. sebabnye kena siap sedia untuk perf aku lepas tu. seram sejuk jugak. lepas tukau baju, buat la last minute rehearsal. sekali organizer cakap turn aku kul 6. so dalam sejam yang diorang sedap melantak tu, aku ngan nizam ngan ho dengan gabranye prektis.

laslas turn kitorang perform. ade la jugak sora tak sampai masa nyanyi first song (stand by me) - darah gemuruh woo. tapi yg paling highlighted sekali ialah bila dah kat tengah2 lagu tu, si ho terlepas pulak marakas kecik yang dia pegang tu. gabra kot. aku pun tersedak le menahan gelak. kontrol woo.

lepas tu 2nd song (ikhlas tapi jauh) pulak, aku dah cool down sket la. kurang gabra. sekali nizam ni yang masa prektis main gitar macam cool je buleh pulak terlari note. hai lahai. tapi overall bagi aku yang buat performance tu okeh la. tatau la overall orang lain pulak.

lepas perf, masih lagi darah gemuruh. makan pun macam takleh nak makan. sementara tu sambung membagi rewards.

lepas makan aku gi tukau baju. lepas tukau baju grup execs yang las skali perform. buat cam medley lagu2 bungaks. tapi cam kelakar la. jadik laa.

lepas tu rewards lagi.

las performance dari senior management. nyanyi we will rock you. klakarrrr siot.

sambung lagi bagi rewards and certs.

pastu aku menelepon kengkawan aku yang berada di dataran putrajaya. sementara itu di pentas diorang mengajor 2 senior management menari tarian buluh.

lepas tu.. habihhhhh. kengkawan aku pun datang. balikkk...

[added 01/08/07 0237 hrs]

nengok la budak gemuk ni menyanyi (courtesy of aishah ansari)
p/s sound and pic quality ade kureng sket. acceptable la kalau amek dari digital cam ye dak.


Stand By Me


Ikhlas Tapi Jauh

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, July 26

Honda: The Power of Dreams

suka beno nengok iklan honda di bawah ini... sebab black+white+red+cartoonish. wish i have the same creative mind of the designers...


Honda: The Power of Dreams

hondabreaking.jpg

hondaintelligent.jpg

hondapopup.jpg

hondacollision.jpg

hondalighting.jpg

Gold in Film category at Cannes Lions 2007

Agency: Villarrosas, Barcelona, Spain
Creative Directors: Oriol Villar, Fernando Codina
Copywriter: Miguel Angel Elizalde
Illustrator: Brosmind
Producer: Melanie Andrada
Account Supervisor: Albert Lopez
Advertiser’s Supervisors: Roger Solergibert, Natalia Sagales

Blogged with Flock

Monday, July 23

Harry Potter and The Deathly Hallows

Winamp playin' Cry Eye by Son Dambi

I just love happy ending. But this one is far more awesome than the previous books!

Baruuu je tammat abih baca buku HP7 ni. Tak sangka pulak dapat jugak membeli buku ni on the release date itself! Dah le dapat yang adult version punye cover... lagi le serunduts! And, no guessing where I got my copy of that book. Just say luck's by my side, ok? :snickers:

Jalan cerite takyah nak cite la yer, nanti spoils your mood to read the book pulak. All you have to know that this last instalment of the HP saga ends well. Dan juga banyak misteri sudah terbongkar.. yahahaha misteri ape tu, kena la baca sendiri. Yang penting, Snape bukan orang jahat muhahahahahahahahahahaha :P

I'm very glad I bought the book (despite the dissapointing HP5 movie..) and manage to read it to the very end of the very last page in just two days (if you count the time I bought the book (10:00 pm on the 21st) and the disturbance caused by my bro and also the extended sleeping time caused by a feverish feeling). Never had this excitement before when reading the Order and the Prince. And I actually anticipated the movie for this one! Hahaha siap buleh bayang lagi, nasib baik pegi nengok movie HP5 walaupun tak bape beh bagi aku. Buleh imagine muka luna lovegood, cho chang, ginny weasly, neville longbottom, draco and the gang, and not forgetting harry and his gang bila dah umo 17 tahun.

Ape tunggu lagi? Pegi la beli cepat (kalau jumpa la) kalau korang suka ngan HP saga ni! Have fun reading!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, July 18

Caption This!

Grab Them While They Last

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, July 17

How Long Do You Need To Boil Water?

In the mood for laksa@oldtown

20 minutes?
10 minutes?
5 minutes?
1 minute?

The correct answer is 0. Yes, zero minute.

As soon as the water reaches its boiling point, it's safe.

Read more here:
http://www.survivaltopics.com/survival/how-long-do-you-need-to-boil-water/

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, July 11

Five good responses for telemarketers or collection agencies

(Answers taken from Merlin's 5ives)

1. I’m sorry, but what does this have to do with human sacrifice?
2. Seriously, will you still be this interested in me after we’ve dated for a while?
3. Would you be able to tell if I were defecating right now?
4. I am French. Your money means nothing to me.
5. I can smell your panties through the phone.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Five guesses at the number you’re thinking of right now

1. 11
2. 1
3. 10
4. 8
5. you’re not thinking of a number.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Five words I suspect have never been used to describe me

1. Bootylicious
2. Gigantic
3. Supermodel
4. Soft-spoken
5. Party-goer

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Five things I hated about working in an office

In the mood for shredding

1. office politics.
2. people talking about office politics.
3. sharing a non-heavy-duty printer with people who prints a lot at a time.
4. gossips.
5. travelling to the office.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, July 10

He/She ratio of this blog as at 10-Jul-07

In the mood for sleeping
ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, July 4

Kebosanan yang teramat.

In the mood for Apo nak dikato by blues gang

tengah bosan giler ni. mengantuk pun ade. maklomlah keje dah abih dah (buat ari ni). nak pegi surf2 kat kiosk bawah ni, karang banyak orang plak (i know, but i like to use 'banyak' than 'ramai', stop complaining okay!), pc pulak ade yang tak leh nak pakai. nak klua gi makan2, tak de kerendaan pulak. nak gi kaco mereka2 yang kat level bawah ni, depa busy pulak. kalau tak busy tak pe la jugak. kalau buleh nak je gi tido. heh heh heh.

alang2 dah masuk bulan 7 ni, mari kita recap aktiviti aku sepanjang bulan 6 (mmg kes tak de idea la ni!)

1/ nengok drama negara2 timur yang berikut:
i/ witch yoo hee (korean) - tak beh. tak abih pun nengok.
ii/ snow white a.k.a taste sweet love (korean) - tak abih nengok jugak, sebab sub untuk satu episod ni lari, terus ilang minat nak abihkan nengok. tapi takpe jugak sebenanye sebab dah abih nengok dah dulu.
iii/ bad family (korean) - cite beh ni! sebab bermesej kekeluargaan. dan juga banyak scene kelakar.
iv/ trick (1, 2, 3) (japanese) - serunduts sebab dapat jugak menengok cite ni setelah sekian lama mencarik kat kotaraya. nengok online la tapi. tak koserr nak mendunlut sebab jumpa source torrent je, tak banyak peers/seeds pulak tu.

2/ nengok anime2 berikut:
i/ death note - dah abih dah! koleksi dah lengkap! yatta! serunduts serunduts!
ii/ es21 - nengok online. malas nak dl dah sebab lambat sangat fansub release nak klua.
iii/ naruto shippuuden - macam malas nak nengok. tapi lagu intro beh giler. ape nama yer? aa "heroes come back" tajuknye. kena carik mp3 nih.
iv/ bleach - dah kurang hingin nak mengikut sejak masuk filler balik nih. grr geram.
v/ lovely complex - sampai nombot 12 dah kot. beh anime ni tapi fansub release dia cam tak cantek, kena dl balik release yang cantik pulak.
vi/ yamato nadeshiko shichi henge - dah nengok episod yang 2nd last. tunggu last episode je ni. nanti baru la serunduts!
vii/ kekkaishi - next episode ni akan masuk bab ayakashi yang berpusing2 tu. beh jugak sebenanye anime ni. lukisan pun cantik.

3/ nengok mubie berikut:
i/ oceans 13 - lepas nengok o11 & o12 terus suka, so beriye la pegi nengok cite ni.
ii/ ... tak ingat dah. tapi ade la nengok spidey, pirates n... tah. tak nengok wayang sangat bulan lepas. rasenye la.

4/ aktibiti paranormal (for me)
i/ kalaoke - tak pernah2 dibuat orang (aku je) tetibe je gatai berkalaoke.
ii/ drive sampai opis - finally! lepas ni jadi aktibiti normal la kot... tapi akan jarang2 dibuat. semua pasal lagi beh tido dalam DTS on the way to/back from work.
iii/ belanje kat tesco lebih dari rm100+ (selalu tak sampai) - ni kes beli kasut konon nak gi tgk okestra la... beli sekali 2 pasang (untuk adekku sekali la.. aku tak de la segreedy tu :P)
iv/ tak singgah kedai KK langsung on the way balik rumah lepas keje. paranormal la tu. selalu singgah membeli eskrem ke gitu2.
v/ beli cda - green day. cda lama lak tu!
vi/ mendunlut vidiu ke dalam henpon - selalu tak buat sebab saiz vidiu besar, memory stick aku kecik.
vii/ membeli leptop.

5/ aktibiti yang diplan tapi tak dilaksana (NATO)
i/ gi genting beramai2.
ii/ gi kenduri kawen umi kat 'ganu/ipoh
iii/ lepak bersama matt riz selepas keje
iv/ gi melaka - konon nak tup akaun la.
v/ gi singapura/labuan - nak coti2 la konon.
vi/ repair pc
vii/ beli hd & ram baru.
viii/ nengok okestra
ix/ buat acumen online (berkaitan ngan keje aku)
x/ belaja mel punye rec dengan bersungguh2 (berkaitan ngan keje aku)

ha... tu je la kot buat masa ni. tak leh nak pikir lagi dah. maklomlah dah ngantuk.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, June 27

Lagi Lagi Copy and Paste: Part I Answers

In the mood for Fantastipo by Tooji & Haiji.. eh ye ke ek?

The answers to the Lagi Lagi Copy and Paste: Part I post are as below:

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, June 16

Masalah masalah…

YouTube playin' Lonely Soldier Boy (Mospeada OP)

Aku bukan tak suka keje kat current dept aku ni… Keje ok je, kadang abih awal. Pastu kalau abih lambat pulak buleh claim OT (bukan macam dept lama aku yang cam bangang tu). Pastu takde RPH (bape items buat per hour). Pastu bleh gi break sesuka hati asalkan keje siap. Pastu takyah hotdesking macam dedulu. Ade extension telepon sendiri walaupun kurang menggunakannye.

Yang buat aku tensi gilerbab kat sini ialah si akuma (read: setan) depan aku ni, merangkap my partner untuk queue yang aku handle - kirenye aku jadi bekap dia kalau dia x dtg, and vice versa. Suka-suka hati tok nenek dia je nak datang keje awal ke lambat ke. Ingat kampeni ni tok nenek dia yang punye? Yang behnye, pada hemat aku la, maybe he has this idea if he comes early on one day, or kena balik lambat, he can come in late the next day. Pastu kalu datang bank holiday, buleh datang lambat jugak on the consecutive days. Ntah kat mana dia belajar pun aku tatau la.

Lagi satu, dia ni suka sangat laa amik mc. Ntah betul mc dia ke tak aku tak tau la. Pastu ade satu mc dia tu reasonnye sakit mata. Kepala hotak dia la sakit mata. Macam la aku tatau dia tu guna trick yang sokmo smokers guna nak amek mc? Yang behnye sakit mata dia 2 hari je, jumaat and isnin. Selasa buleh pulak datang keje. Mata dah ok pulak tu. Bodo tul. Kalau nak buat jahat tu plan la dengan lojik. Kalau datang keje next day tu pakai la spek itam. Bodo. Tak reti nak tutup bangkai. Orang boleh bau la.

Bila masa dia buat pasal cam ni, aku mesti la jadi tensi giler. Maklomlah workload aku bertambah suddenly! Kalau dia impom aku dia mc awal2, at least aku buleh prepare. Ni, bila dah 2 jam tak dengar berita ni aku jadi bengang giler la. Maklomlah ade keje yang kena antar before 2 jam pertama tu. Camsial. Kalau ari tu keje banyak giler, tak pasal-pasal dah kena buat OT pulak dah. Aku ni dah la bukan rajin sangat nak buat OT ni. Grrr.

Kadang aku terfikir jugak, betul ke AMO aku yang baik hati tu pernah tegur dia pasal ni? Kalau betul, memang akuma ni jenis tak makan saman la tu. Aku nak tegur, tapi sebab dia ni sungguh la hot-headed sangat, biadab max pulak tu, ade la perang mulut ni nanti (considering the fact that I’m very emotional and also kinda hot-headed). Kalau nak cerita kebiadaban dia ni, ntah sampai esok malam pun tak abih citer. He’s the person who thinks he’s always right, nobody (except upper management – some of em) can’t defy him.

Malas nak komen lagi dah. Kalau la buleh buat cam ni kat dia, alangkah riangnya.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, June 4

These scars will never make a difference...

In the mood for Witch Yoo Hee

Pernah this one guy cakap kat aku, "Hai nengok perempuan tu, tak sayang kaki ke?"

At that time ade satu couple atas motor kat sebelah kereta yang kitoang naik ni. Perempuan pembonceng tu pakai baju kurung, kain dia selak sampai lutut. Maklomlah nak duduk atas motor, camne nak duduk tanpa menyelak kain kan? So, terdedah la kaki dia.

Then that guy sambung, "Kalau tercalar tu, abih la turun duit hantaran." *snickers* "Gelilah."

Aku pun terasa. Sebabnye kaki aku banyak duik syiling. Tapi that's not the main reason.

Yang membuat aku bengang ialah, ade jugak jantan yang bersikap macam dia ni. Nak je dan dan taim tu jugak aku membalas, "Kalau lelaki ade scar pulak, satu scar naik rm100. Buleh?"

Tak semua orang bernasib baik tak de scar langsung, Kalau dah tak dapat nak elak dari berlaku kecelaan, nak buat camne? Cuba kalau cela tu bekas eksiden kena gelek dengan kereta. And then bakal spouse pandang rendah sebab ade cela. Dari elok2 je scar kat kulit, tambah lagi satu mental scar. Tak pon emotional scar. Worse, both.

Tapi aku sedar aku ni sape. Dan at the same time aku pun merejek mamat ni dari menjadi boipren aku. Terasa macam in the future I won't be appreciated just because I have scars.

Sampai je ke destinasi yang aku nak pergi, dia hulur tangan. Cakap, "Hmm salam lah."

Aku balas, "No, thanks. Kita ni bukan muhrim."

Dia cakap balik, "Tapi my ex dulu selalu salam tangan I, siap cium tangan lagi."

"Well, itu your ex. I bukan dia." Aku pun kluar kereta. Sempat aku cakap sebelum tutup pintu, "Lagipun tangan I ade scar. You sure geli kat orang macam I ni kan?"

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, June 2

Tak Ada Logika....

In the mood for Tak Ada Logika by Agnes Monica

... yang sebenanye tak lojik ialah dia punye vidiu klip.

tak beh giler.
konon nak gabung style britney+jlo+sape2 tah lagi yang glemer pop. mebi boa pun ade.
tapi tak jadik, sebab gerak dia tak sesuai ngan lirik + muzik.

memula aku duk bayangkan la... kot la part yang cam ade bunyik arabic sket tu (lepas 2nd time chorus) dia ade buat gelek shakira ke kan. tak de pun. menari dia berterabur. nasib baik sangat aa dia ingat steps lagu tu. kalau buat cam boa ke dbsk ke.. britney ke janet jackson pun takpe. kalau buleh recycle je part korus tu. senang nak ingat, orang pun senang nak ikot.
(ni aku base on performance dia).

hmm abaikan je la ape yang daku taip kat atas tu. tengah rase nak menaip. kalau padam kang tak de mende nak ditaipkan pulak. pastu tak berupdate la sampai ntah bile.

hmm terasa macam nak nengok performance boa pulak. lagu butterfly. beh tu.

on a tangent - aku rase macam nak pergi bercuti panjang. hmm. lepas ni nengok site air asia la pulak. tensi giler keje dengan orang baghal.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, May 29

Mesej untuk para perokok.

Alghanim Industries: Dead Body

smokill1.JPG

Agency: Impact & Echo BBDO, Kuwait city, Kuwait
Creative Director: Viraj Ponkshe
Art Director: Akhtar Dalvi
Copywriter: Regan Rodricks

Blogged with Flock

Thursday, May 24

Jerawat!!

In the mood for anime Kekkaishi & Death Note

Semenjak dua menjak ni jerawat PMS aku ni asyik nak kluar kat telinga je. Tensi!! Bulan yang pertama kena tu dia kluar kat sini:

Pastu bulan seterusnye kat sini:

Pastu yang paling terkini kat sini:

(Tak ingat telinga belah mana kluar tu, tapi yg terkini tu sebelah kiri).

Yang membuat aku tensi: kenapa nak keluar kat telinga??!! Grrr.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, May 21

DalJa's Spring

Winamp playin' Starlight by Muse


Tatau la kenapa, semenjak dua menjak ni aku suka layan cite korea yang mana perempuan dia lagi tua dari yang lelaki. Contohnye cite My Lovely Samsoon and Foxy Lady. Dan yang paling latest, cite ni la. DalJa's Spring. Menarik cite ni, jadi bagi sesape yang suka kisah chenta cam ni sila la nengok. Kalau nak tau sinopsis cerita, pergi la ke d-addicts (ade link kat belah kiri blog ni). Malas nak taip sebenanye. Muhahaha :P

Tapi... buleh la nak citer sket. Oh DalJa (lakonan Chae Rim) seorang career woman yang berumur 33 tahun. Agak konservatif dalam berchenta. Tapi bila orang yang dia suka pegi carik pompuan lain, dia pun melakukan sesuatu yang agak drastik - membayar Kang TaeBong (Lee MinKi) untuk belakon menjadi boipren dia - dalam keadaan Dalja ni mabuk! Bila Dalja sedar, dia tak leh nak buat ape lagik sebab duit dah transfer. Jadi nak tanak kena la dia belakon. Dah tu, kalau dah cite korea, lama kelamaan jadi la suka. Pastu jadi lah chenta. Satu je yang tak beh, TaeBong ni muda dari Dalja 6 tahun! (Even dalam realiti tuh..) So mak bapak diorang pun memula bantah. Mak DalJa bantah sebab budak tu muda sangat, pastu tak de keje tetap. Parents TaeBong tu bantah sebab perbezaan umur. Sekali bila DalJa berjaya membuat TaeBong keje balik kat law firm yang terkemuka (dia berenti keje lawyer kejap sebab satu insiden malang), parents diorang pun re-consider. Tapi bila parents TaeBong dah bagi green light untuk berkawin, DalJa plak mintak break (at that time dia tak tau pun dah dapat green light). Sebabnye dia dah penat dah menunggu chenta (or to be exact, perkataan "Aku cintakan kau" dari mulut TaeBong - kan daku dah cakap dia ni konservatif..) dan tak mau tunggu lagi dah. Tapi, since cite ni happy ending, last2 diorang dapat bersama jugak. The end.

Cite ni banyak jugak scene lawak - lawak comel, lawak bangang, lawak sewel, dan juga lawak romantik. Jadi sepanjang aku nengok cite ni tak rase boring langsung. Yang membezakan cite ni ngan cite SamSoon & Foxy Lady ialah DalJa & TaeBong buleh kawin in the end - both sides punye parents setuju. Siap buat perjumpaan formal lak tu - macam meminang la. And then cite ni pun ade banyak gambar selingan yang cantik (for me lah) seperti yang berikut:


Ade lagi sebenanye... tapi tak leh nak capture sebab terlindung dengan credit.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Thursday, May 17

10 Attributes of Really Lazy People

In the mood for browsing around...

Hieaoiaeuhoaiehoiaehoiaeuhiae!!

CLICK

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Lagi Lagi Copy and Paste: Part I

In the mood for Dal Ja & Tae Bong

Anda buleh jawab?



Jawapannya selepas ini...

(Background music: Who Wants to be a Millionaire)
(Fade)
(Ad Cue)

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, May 15

Copy and Paste sahaja (Part II)

In the mood for makan ABC

Bagi sesape yang dah lama menunggu....

ANSWERS TO "HOW MALAYSIAN ARE YOU?":

1. Northern slang for 10 sen
2.*LakeGardens
3. Negri Sembilan, meaning "What's there to say?"
4. Roti bom, roti pisang, roti planta, roti telur, roti sardin, roti tisu, roti bawang
5. Sago
6. Minyak gamat made from sea cucumber, for wounds
7.Budu
8. Northern dialect that means coming and going but ending up at the same spot
9. Pomelo
10. String hoppers
11. Bah
12. Air batu campur OR All Asia Broadcast Centre 13. Six yards
14. Just in time or just fit or just right.
15. Batu Ferringhi
16. Kopi cham
17. The news
18. Keris
19. Congkak
20. Wira
21. "Other" or Lain-lain
22. Lat
23. A corruption of "go astern"
24. P. Ramlee's Getaran Jiwa
25. 1992
26. Jalur Gemilang
27. "Datuk"
28. Jaguh
29. There's none - lah
30. Baba

SCORES AND EVALUATION :

0-10 - Malu-lah you! We suggest you spend at least one hour a day at your nearest coffee-shop.

11-20 - Boleh pass. Okay, you may claim to be the average Malaysian with a score in this range but you could watch less CNN on Astro and more local content on RTM.

21-30 - Wah, you one true blue Malaysian-lah. Top quality belacan. We are truly impressed, especially if you know the answer to No. 24 which we admit is very tricky!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Wednesday, April 18

Copy and Paste sahaja...

In the mood for a ride. (?)

HOW MALAYSIAN ARE YOU ?

NO CHEATING PLEASE !!!

1. How much is satu kupang?
2. Where's the favourite spot to take wedding pictures in Taiping?
3. In what dialect is Apo Nak Di Kato?
4. Name at least five variations of roti canai.
5. What is the staple food of native Sarawakians.
6. Name a popular Malay ointment made from "sea-cucumber"
7. Name the sauce made from fish or shrimp that the Kelantanese love.
8. What does pi mai pi mai tang tu mean?
9. Which fruit is*Ipohfamous for?
10. What is the English name for putu mayam?
11. "Lah" is to Peninsular Malaysians as"..." is to Sabahans.
12. What does ABC stand for?
13. How long is a sari?
14. What does the Cantonese phrase" ngam ngam " means ?
15. Name*Penang's famous beach.
16. How do you order coffee mixed with tea at a kopi-tiam?.
17. What's on Malaysian TV at 8pm?
18. On one side of our RM1 coin is the bunga raya, what's on the other?.
19. Now what's on our 10 sen coin?
20. What was the name of the KL Commonwealth Games 1998 mascot?
21. When you fill in a form, if you're not Malay, Chinese or Indian, you are...?
22. Who is*Malaysia's favourite Kampung Boy?
23. How did the word "gostan" come about?
24. Lobo's "Whispers in the Wind" is the English version of which famous Malay song?
25. When did*Malaysialast win the Thomas Cup?
26. What is the name of our national flag?
27. If you want 4D numbers, who do you consult?
28. What's the name of the Malaysian-made 175cc motorbike?
29. Name our national bird.
30. If the father is a baba, and the mother is a nyonya, then what is the son?

Answers will be given in due course. While waiting for that post, please help yourself by answering in the comment page. Muhehehe.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

28 Years of Weirdness.

Winamp playin' What's Up, People! by Maximum The Hormone


Heh. dah 28 tahun dah daku hidup di atas muka bumi ni... (and belom bersedia lagi untuk kehidupan bawah muka bumi.. hisy mintak dipanjangkan umur dan murah rezeki!). Tengah bosan giler ni tunggu masa nak balik, jadi aku pun mengambil kesempatan menulis senarai 6 perkara ganjil tentang diriku ini (dah lama dah kena sep dengan herbsie sebenanye, tapi malas je nak pikir muhahahaha :P, so herbsie if you read this, pardon my mixed manglish).

Oleh kerana ini untuk suka suki aku sendiri, so tak de la aku nak tag sesape untuk membuat list niih. maleh la weh. bukan la tanak tau, tapi kesian pulak kat mereka2 yang kena tag ni. kena pulak pikir ape yang ganjil tentang diri mereka sendiri. aku takpe. aku memang ganjil. and loving it.

so here goes, the 6 most weird things about meself (mebi tak bape weird for kengkorang la).

1. seperti herbsie, aku ade melakukan perkara ganjil dalam elevator. but unlike herbsie yang hanya menanyi atop of his lungs, i tend to dance as well. well, more than singing la. true meh! dah tu, i usually dance k-pop punye style. hampeh dak? tapi tak de la terkinja2. setakat upper body punye moves la. kalau lower body tu selalu aku menari tango ke, foxtrot ke, waltz ke (semua step rekaan sendiri). tak berani la nak terkinja2 considering by weight. heh. takut elevator tu ingat ade gempa bumi pulak, abih la servis terhenti. tak ke haru?

2. sometimes whenever i talk about something, most people won't register. sebabnye aku suka cakap ikut pemahaman aku. sudahnye, aku sorang je paham ape yang aku cakap kalau aku tak ulang 2, 3 kali kat orang yang dengar aku cakap. kadang buat lawak pun orang tak leh nak pick up. bukan la orang tu lambat pick up, aku kot yang guna lawak terlebih bijak. muahahahaha paham ke tak ni? haa macam contoh yang ni la. korang sure tak paham kan ape aku taip. tul dak tul dak?

3. walaupun aku makan sos dan mayonis (and i kinda love chili sauce), i can't actually stand the sight of them, especially lebihan sos or mayonis dalam pinggan. kena pulak tu aku yang kena basuh pinggan tu! lepas tu kalau ade di antara kawan2 aku yang letak mayonis ngan sos atas fries diorang, aku tak akan sentuh pun fries tu kecuali atas sebab sebab berikut: a. aku lapar dan teringin nak makan fries; b. aku tau source sos dan mayonis tu (eg sos mcD, sos kat kfc, nampak bekas mayonis kat dapur orang yang jual fries tu - bley tau jenis ape); dan c. aku sendiri yang letak sos or mayonis tu. end of story. this phobia actually began when i know these stuffs contains vinegar, this was like nearly 10 years ago. at that time terasa cuka tu macam yuckkk sangat (tapi sekarang tak rasa cam tu. heck, i even drink apple cider vinegar nowadays! even so fobia tu masih tak ilang)

4. I can't have anything on my face that can block my view of my cheeks. meaning, tak leh ade jerawat kat pipi! kalau ade (and kena pulak tu dalam my line of sight kalau pandang bawah), i'll automatically main2 ngan jerawat tu. and most of the time, aku picit!

5. ni antara yang paling tak senonoh. aku tak leh nengok scars yang fresh. sebab i'd be inclined to kopek the thing. luka kat kaki ke, tangan ke. sampai pernah satu ketika luka kat kaki adik sendiri pun aku nak kopek gak. and berkaitan ngan kes jerawat di atas, kalau lepas picit tu selalunye akan ade scar la kan. aku kopek jugak tu. sampai la tak leh nak kopek lagi dah. maklomlah tak leh ade anything yang boleh menyekat garisan pandangan. that's why my face, walaupun smooth (heh heh tak de la smooth mana, lemak je tu semua), tapi banyak tompok2 bekas jerawat. geli dak?

6. I realised this quite a long time ago. I wouldn't hesitate to tell people my birthdate (of course, if they ask me first! not simply2 give like that lar), but when the time's coming near i would shut my mouth and try hard not to say anything. the reason is, i don't quite like people wishing me, secara berdepan, in front of anybody else. kalau wish personally, as in tak de la sampai orang meja sebelah dengar, then that's okay. and then, when somebody asked me, "eh birthday kau hari ni ke?" on that very day, I'd be inclined to make muka bengang and menjawab dengan tak ikhlas. and some of them would go like, "eleh birthday sendiri pun nak rahsia2 pulak". erm, NOT!

so, those are (what I consider) the weird things about meself. banyak lagi sebenanye tapi maleh nak pk. lagipun memes ni mintak 6 je kan? cukup la tu.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Friday, April 13

Malam ini...

In the mood for 80's

Tonight by NKOTB

Remember when we said, "Girl, please don't go"
and how I'd be loving you forever
taught you 'bout hangin' tough as long as you got the right stuff
didn't we, girls, ooh, didn't we, girls, aah?

Well, I guess, it's a brand new day after all
every time we hear the curtain call,
see the girls with the curls in the hair,
the buttons and the pins and the loud fanfares.
Tonight, tonight.

Remember when we traveled round the world
we met a lot of people and girls
fan mail from everywhere showed us how you care
didn't it, girls, ooh, didn't it, girls, aah?

Well, I guess, it's a brand new day after all
every time we hear the curtain call,
see the girls with the curls in the hair,
the buttons and the pins and the loud fanfares.
Tonight, tonight.

Sounds good, hey fellas, let's do it, here we go.

La-la-la-la-la-la tonight, la-la-la-la-la-la tonight.
Tonight, tonight [repeat & fade]


ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, April 9

Pasangan Fantasi

In the mood for nengok citer korea.

Baru je lepas nengok citer Fantasy Couple (or Couple or Trouble) lakonan Han Ye Sul ngan Oh Ji Ho. Suka!!!!



Cerita ini mengisahkan seorang perempuan kaya bangat dan bereperangai camsial yang bernama Jo Anna (HYS) yang telah kehilangan ingatan (tetapi bukan perangai) dan telah di bawa pulang oleh Jang Chul Soo (OJH), seorang yang gile duit (shamelessly). Pada mulanya Chul Soo membawa Anna pulang ke rumahnye untuk membalas dendam kerana perempuan itu telah mengakibatkan dia kehilangan banyak duit. Chul Soo telah membohongi Anna yang diorang adalah pasangan kekasih sebelom Anna kehilangan ingatan, so nak tanak Anna kena la ikot Chul Soo balik. Jadi Anna yang tinggal di rumah Chul Soo pun terpaksalah membuat keje2 rumah harian yang sebelom ini dia langsung tak penah buat. Chul Soo pun tak abih2 membuli Anna sebab perempuan itu tak abih2 mengabihkan duit dia (maintenance tinggi woooo).

Tetapi, seperti biaso la citer korea, as the story develops, lama kelamaan merekapun jatuh chenta...sebelom Anna dapat balik ingatan dia. And suddenly Anna remembers everything bila dia jatuh dalam kolam mandi di rumah dia sendiri. But then sikap dia telah menjadi kurang vicious berbanding dahulu, membuatkan laki dia berasa bersalah. Jadi akhirnya Anna and the laki pun bercerai, and Chul Soo dapat bersama2 kembali dengan si jantung hati. Tammat.

Suka sangat nengok cite ni. HYS berjaya bawak watak Anna dengan baik. Memang sesuai raut muka HYS untuk menjadi perempuan yang bongkak tetapi sungguh la comical. Pastu ade pulak scene2 yang mana watak Anna ni comel sekali. Sampai tak leh nak benci lah. Pastu OJH pun bes jugak. Walaupun banyak scene2 membuka baju pada awal2 cerita, namun itu tak mengefek qualiti lakonan dia. I mean, kalau dia tak de scene membukak baju pun mmg watak dia beh la.

Tajuk "Fantasy Couple" ni pulak based on the times Anna spent together with Chul Soo sepanjang dia amnesia. Jadi bila dia dah dapat balik ingatan dia, terasa cam mende tu bukan real.

Hmm tu je la. Nanti lepas2 ni nak review GoongS pulak!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Monday, March 26

The Only Exercise I Managed to Do This Month.

In the mood for KFC









ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Saturday, March 24

Desktopography

Winamp playin' Slow by Kiyoharu
I've just found a cool webbie with very nice (and I mean very, very nice) wallpapers. The site's called Desktopography. I suddenly have the urge to use all the wallpapers displayed on the site! Well, not all, but most of 'em. And although I love Yuusuke Nakamura's artwork, it's not like I've to use his work as my desktop wallpaper all the time, right?

So, if you're bored with your wallpaper (or the themes you've been using e.g anime, manga, rockstars, pornstars, tvshows, artistes, etc) and you want something artistic instead, type http://www.desktopography.net/ on your urlbar or just click here to change it. But be warned, this site is Flash loaded, so it'll be kinda slow loading, and not good for people using dialup.

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

Tuesday, March 20

100+ MP3 in a 256Mb-MP3player?

Winamp playin' Crash (Crazy in Love) by Battle

Baca ni tadi b4 gi solat (kat opis) - Buying Guide for MP3 Players: How does an MP3 player work? - . Baru laa tau what's OGG, AAC, FLAC etc. (scroll down to "format" section). Aha serunduts jugak membaca & mengetahui pelbagai jenis format yang ade yang buleh dimobilekan. Tapi kebanyakan format2 ni bersaiz besar, tak muat nak masukkan ke dalam mp3 player yang bersaiz kecik like mine (256Mb) or my old one yang still working (128MB). Kengkorang yang pakai MP3 player ni sure tensen kan kalau tak leh masukkan banyak2 lagu dalam MP3 player bersaiz kecik. Jadi... aku ade alternative lain, yang mana membulehkan kengkorang semua memasukkan dalam lebih kurang 100++ lagu ke dalam 256Mb dan separuh dari tu ke dalam 128Mb punye player.

Caranya ialah dengan menggunakan dBpoerAMP Music Converter (and while the software name's start with dB, I'm not the one who created it). Memula kena la dl kat http://www.dbpoweramp.com/. Kemudian install. Baru leh guna. Dari sini, ade 2 cara buleh kecikkan file mp3 anda untuk dimuatkan ke dalam player.

Cara pertama: Convert MP3 anda yang mempunyai bitrate lebih dari 100. Bagaimana nak tau mp3 anda mempunyai berapa banyak bitrate? Right click kat mp3 anda, select Properties, select Summary, then click Advance. Nengok under Audio, dia ade tulih bit rate di sana. Kembali kepada powerAMP anda. Dekat slide berwarna ijau (aku nyer ijau la.. sebab powerAMP lama), pilih bitrate pilihan, samada 64, 80 atau 96. Peringatan: makin kecik bitrate, makin tak sedap bunyinye. Test semua bitrate mingikut pilihan anda. Kemudian select ape2 yg patut. Dinasihatkan jangan delete source file after conversion untuk mengelakkan menyesal kemudian tidak berguna. Dah pilih ape2 yang patut, klik Convert. Biarkan sekejap sampai abih convert. Nah! dah siap pun!

Cara kedua: Download codec untuk Windows media audio (wma) di codec central. Gi sini http://www.dbpoweramp.com/codec-central-wma.htm sonang. Dl codec. Install. Bukak powerAmp. Convert file to: Windows Media Audio. Settingnye pilih la mana2. yang penting, seperti cara pertama tadi, makin kecik makin tak sedap. jadi sajesyen aku 80 kbps, 44Hz, stereo. Tapi tu sajesyen je. Then ikut step conversion tadi.

Semua kat atas ni cara nak convert MP3 yang telah sedia ade. Camne kalau convert dari CD? Ni tricky. Sebab most of the CDAs are copy protected, payoh la. Try guna powerAMP tadi untuk convert. Atau guna je Windows Media Player untuk merip CD. Jadikan kecik sekeciknye.

Jadi lepas ni korang buleh la enjoy lagu banyak2 menggunakan player korang yang sedia ade tanpa memikirkan harga mp3 baru. Atau sementara menunggu harga MP3 player yang beh2 turun.

Warning: Kalau anda seorang audiophile, lupakan saja niat untuk mengecikkan MP3 anda. Memang anda takkan berpuas hati dengan quality. Melainkan anda tak kisah dengan bunyi yang seperti radio. I know it; coz I'm one of them audiophile. But greed overcomes all; I want more mp3!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy