Monday, June 19

Cara nak carik arah kiblat menggunakan Google Earth®

1.cari rumah anda



2.cari surau/masjid berhampiran rumah anda



3.‘print screen’ dan paste ke Microsoft Word®

4.buat satu garis selari dengan sisi surau/masjid



5.drag/copy garis selari dan tindih ke atas rumah anda



lepas tu print gambar rumah anda yang ade garisan selari tu, letak kat lantai biar sama posisi ngan rumah live size, letak sejadah, and wallah! Dapat lah arah kiblat yang betul. Provided that you’ve already know arah kiblat surau/masjid kat tempat anda lah.

Panduan ni sesuai untuk mereka2 yang baru berpindah. Dalam pada nak menentukan arah kiblat kat surau/masjid tu (kena la pergi kat surau/masjid tu kan), buleh la bersuai kenal dengan penduduk sekitar. Heh heh sekian saje.




ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

1 comment:

ukie said...

kalo mesjid nya salah kiblat gimana ? ada yg lebih akurat lagi yaitu tarik rumah anda atau mesjid anda sampai ke ka,bah di mekah arab saudi,bila itu sejjar dengan ka,bah maka arah kiblat anda kan benar.wasalam (mukrie@gmail.com)