Tuesday, March 20

100+ MP3 in a 256Mb-MP3player?

Winamp playin' Crash (Crazy in Love) by Battle

Baca ni tadi b4 gi solat (kat opis) - Buying Guide for MP3 Players: How does an MP3 player work? - . Baru laa tau what's OGG, AAC, FLAC etc. (scroll down to "format" section). Aha serunduts jugak membaca & mengetahui pelbagai jenis format yang ade yang buleh dimobilekan. Tapi kebanyakan format2 ni bersaiz besar, tak muat nak masukkan ke dalam mp3 player yang bersaiz kecik like mine (256Mb) or my old one yang still working (128MB). Kengkorang yang pakai MP3 player ni sure tensen kan kalau tak leh masukkan banyak2 lagu dalam MP3 player bersaiz kecik. Jadi... aku ade alternative lain, yang mana membulehkan kengkorang semua memasukkan dalam lebih kurang 100++ lagu ke dalam 256Mb dan separuh dari tu ke dalam 128Mb punye player.

Caranya ialah dengan menggunakan dBpoerAMP Music Converter (and while the software name's start with dB, I'm not the one who created it). Memula kena la dl kat http://www.dbpoweramp.com/. Kemudian install. Baru leh guna. Dari sini, ade 2 cara buleh kecikkan file mp3 anda untuk dimuatkan ke dalam player.

Cara pertama: Convert MP3 anda yang mempunyai bitrate lebih dari 100. Bagaimana nak tau mp3 anda mempunyai berapa banyak bitrate? Right click kat mp3 anda, select Properties, select Summary, then click Advance. Nengok under Audio, dia ade tulih bit rate di sana. Kembali kepada powerAMP anda. Dekat slide berwarna ijau (aku nyer ijau la.. sebab powerAMP lama), pilih bitrate pilihan, samada 64, 80 atau 96. Peringatan: makin kecik bitrate, makin tak sedap bunyinye. Test semua bitrate mingikut pilihan anda. Kemudian select ape2 yg patut. Dinasihatkan jangan delete source file after conversion untuk mengelakkan menyesal kemudian tidak berguna. Dah pilih ape2 yang patut, klik Convert. Biarkan sekejap sampai abih convert. Nah! dah siap pun!

Cara kedua: Download codec untuk Windows media audio (wma) di codec central. Gi sini http://www.dbpoweramp.com/codec-central-wma.htm sonang. Dl codec. Install. Bukak powerAmp. Convert file to: Windows Media Audio. Settingnye pilih la mana2. yang penting, seperti cara pertama tadi, makin kecik makin tak sedap. jadi sajesyen aku 80 kbps, 44Hz, stereo. Tapi tu sajesyen je. Then ikut step conversion tadi.

Semua kat atas ni cara nak convert MP3 yang telah sedia ade. Camne kalau convert dari CD? Ni tricky. Sebab most of the CDAs are copy protected, payoh la. Try guna powerAMP tadi untuk convert. Atau guna je Windows Media Player untuk merip CD. Jadikan kecik sekeciknye.

Jadi lepas ni korang buleh la enjoy lagu banyak2 menggunakan player korang yang sedia ade tanpa memikirkan harga mp3 baru. Atau sementara menunggu harga MP3 player yang beh2 turun.

Warning: Kalau anda seorang audiophile, lupakan saja niat untuk mengecikkan MP3 anda. Memang anda takkan berpuas hati dengan quality. Melainkan anda tak kisah dengan bunyi yang seperti radio. I know it; coz I'm one of them audiophile. But greed overcomes all; I want more mp3!

ThE DeaTh aNd ThE StRaWBeRRy

5 comments:

k o r o m y s t said...

nice technical info ^_^

sori nyibuk jap.
tengah cari info pasal ikan keli and then termasuk kat sini haha xD

mungkin sebab archive kot.

anywayz, nice to see that you're an AKFG fan! xD

Kawan B said...

weii ... tegeliat tulang rusuk lagi sekali sbb gelak gile babi masa baca tumblr page mu. muahahahaha tegeliatttttt!!!! @#^%$!#@$^%@ wtf?! apa la nasib aku yer. selalu kena camtu! tak mampu kah aku berbelanja mewah wpon keje di skolah burok? hmftttt!

deathBerry said...

@ koromyst

ikan keli? hmmm... hmmm... tak ingat pulak ade tulis pasal ikan keli ke tak.

anyways tq for coming to me blog!

@ kawan b

hahaha aku tgh boring gilebabas masa tu... pastu teringat pulak kawan a yang sungguh blunder tuh. tu yang mengcompile semua kisah sedeh kau tuh heh heh.. karang ade lagi buleh aku top-up heh!

kawan b said...

memang ada! pasal "ala slipar kau tu berapa ringgit je" tu... huuuu.

dB said...

aiseh.. aku tak ingat pulak jalan cerita yang tu... takpe nanti rewind ek muhaha